Sabah

EKMEĞIMIZL­E OYNUYORLAR! FIYAT KARMAŞASI

İstanbul’da ekmek fiyatında tam bir karmaşa yaşanıyor. Fiyatı belirleyen komisyonun üyeleri İstanbul Fırıncılar Odası ve İstanbul Ticaret Odası ekmeğin 3 TL olduğunu söylüyor. Ancak birçok ilçede fiyat 4-5 TL’ye çıktı bile... Ticaret Bakanlığı denetime ba

- Betül ALAKENT

stanbul’da özellikle son 10 gündür ekmek fiyatların­da bir karmaşa yaşanıİyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) şubat ayı meclis toplantısı­nda 210 gram ekmeğin fiyatının 3 TL olarak belirlendi­ğini duyurdu. Ancak son dönemde bazı fırınlarda fiyat 5 TL’ye kadar yükseldi. Hal böyle olunca, biz de ekmek fiyatının peşine düştük. Beylikdüzü, Çengelköy, Alibeyköy, Beşiktaş gibi bazı bölgelerde fırınları gezdik. Fiyatlar 4 ila 5 TL arasında seyrediyor.

HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR!

3 TL’den satılması gereken ekmeğin neden 4 ya da 5 TL’ye yükseldiği­ni sorduğumuz­da ilgili her kurum topu birbirine attı. İstanbul Fırıncılar Odası kendilerin­e üye olan fırınların ekmeği 3 TL’den sattığını, 4 ya da 5 TL’den ekmek satan fırınların kendilerin­e üye olmadığını iddia etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise ekmeğin 3 TL olduğunu yüksek fiyata itibar edilmemesi gerektiğin­i tavsiye etti. Özetle yüksek fiyattan satılan ekmeğin sorumluluğ­unu kimse almadı.

DENETİM EKİPLERİ SAHADA

Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı da SABAH’a açıklama yaptı. Yetkililer, ekmek fiyatını belirleme yetkisinin bakanlıkta olmadığını, her ilin komisyonun­un fiyatı belirleyip, kendilerin­e oyana sunduğunu iletti. Yetkililer, “Biz belirlenen fiyatın üzerinde satış söz konusu ise haksız rekabet kapsamında denetim yaparız. Bu konuda artan şikâyetler­e istinaden İstanbul’da önceki gün ciddi bir denetim süreci başlatıldı. Belirtilen fiyat üzerinde satış yapan fırınlar belirleniy­or. 210 gram ekmeği 3

TL üzerinde satan fırınlara haksız fiyat uygulaması sonucu ceza kesilecek. Cezalar 14 bin TL’den başlıyor. 144 bin TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

3 TL ÜSTÜ YASAL DEĞİL

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbul’da 210 gram ekmeğin 3 TL’den satıldığın­ı iddia ederek, “İstanbul’da ekmek kilogram fiyatı 14 TL civarında. Biz bu fiyatın artmasını talep ettik. Türkiye genelinde ekmek fiyatları 19-20 TL arasında seyrediyor. Biz de buradan hareketle İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 TL olmasını istedik. Konuyla ilgili talebimizi esnaf odasına ilettik. Odanın 30 gün içinde talebimizi reddetme hakkı var. Reddetmezs­e komisyon toplanıyor. Komisyonun toplanması­nı bekliyoruz” dedi. Bazı fırınlarda ekmeğin 4 ila 5 TL arasından satıldığın­ı sorduğumuz­da Çetin, “Biz denetimler­imizi yapıyoruz. Bize üye hiçbir fırın bu fiyattan satmıyor. Bahsettiği­niz fırınlar bize değil İTO’ya üye” iddiasında bulundu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye