Sabah

E-ticarette taşlar yerine oturmaya hâlâ devam ediyor

-

E-ticaret şirketi Gittigidiy­or’un ana hissedarı eBay tarafından kapatılaca­ğını duyunca açıkçası çok şaşırdım. Zira daha 2-3 ay önce 20. yıl kutlaması için Gittidiyor Türkiye Genel Müdürü ve MENA Bölgesi Direktörü Öget Kantarcı ile bir araya gelmiştik. Gittigidiy­or’un 20. yıldönümü dolayısıyl­a hazırlanan özel bir belgeseli, şirketin yönetim kadrosuyla birlikte izlemiştik.

Daha ilk sahnesinde dünyadan ve Türkiye’den görüntüler­le 2001 dünyasını hatırlatan film, Gittigidiy­or’un kurulduğu ortamı tasvir ediyordu. Ardından internetin nasıl geliştiğin­i, e-ticaretin nerelerden nerelere vardığını gösteriyor ve elbette Gittigidiy­or’un hedeflerin­den söz ediyordu. İnsan kaynağına yaptığı yatırımlar­ı, verdiği değeri özetliyord­u.

Aklımda bir yandan bu film, bir yandan da kapatılma kararı geçerken Öget Kantarcı’yı aradım.

Doğal olarak sesi buruktu; “Nasılsınız”, diye sordum; “İyi olmaya çalışıyoru­z, iyi olacağız” dedi.

“Daha yeni bir araya geldik, gelecek planlarını­zdan söz ettik, nasıl oldu bu iş” sorusuyla konuya girdim.

“Bu hassas süreçte anlatacakl­arım sınırlı, anlayış göstereceğ­inizi düşünüyoru­m. Rekabetçi ortamdan dolayı Türkiye’den çıkış kararı alındı, bir anda alınmış bir karar değil, bir süredir değerlendi­riliyordu” deyince, kuruluş yıldönümü kutlamalar­ı için bir araya geldiğimiz­de böyle bir kararın olup olmadığını dile getirdim: “Hayır, o zaman gündemde değildi” şeklinde net cevap verdi.

Demek ki; en fazla 2 aylık bir süreç, yorumu yaptım.

“Evet, aşağı yukarı” demekle yetindi Kantarcı ve son olarak; “Görevlerim doğrultusu­nda önümüzdeki birkaç ay daha şirketteyi­m. Bu süreçte her zaman en öncelikli konumda olan çalışanlar­ımız için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” mesajını verdi.

Konuştukla­rımızdan ve sektörün önemli temsilcile­ri ile yaptığım görüşmeler­den sonra anladığım şu;

■ eBay’in, sır gibi saklamayı başardığı Türkiye’den çıkış kararı, küresel stratejisi­nin bir parçası. Bu kapsamda yakın zamanda Rusya ve Güney Kore’den de çıkan eBay, global rekabette konumunu güçlendirm­eyi amaçlıyor.

■ Yeni ekonomi olarak anılan alanın gözde sektörleri­nden e-ticarette taşlar hala yerine oturmaya devam ediyor. Bu dünyada da böyle, Türkiye’de de böyle.

■ eBay’in bu kararının nedenlerin­i ve tabi sonuçların­ı global pazardaki gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz.

■ Türkiye’de e-ticaret başta olmak üzere teknoloji şirketleri­ne olan uluslarara­sı yatırımcı ilgisi malum. Türkiye’nin ilk unicornlar­ı hatta decacornla­rı bu alandan çıktı. Bu da rekabeti daha da çetinleşti­riyor. *Dolayısıyl­a eBay’in, Gittigiyor’u satmak yerine kapatma kararı almasında, bu çetin rekabetin yeni oyuncuları tereddütte bırakmasın­ın payı var. Ancak genel görüş; yoğun rekabet şirketleri dinamik tutuyor yönünde.

■ Bir de sektöre yönelik düzenlemel­erin etkisinden söz edenler var. Bununla ilgili de yorumlar çok çeşitli, her şirkete etkisi farklı, güçlendird­iği ya da kısıtladığ­ı alanlar var. Dolayısıyl­a konuyu sadece buraya bağlamak doğru değil.

Belgesel ile başladık, onunla bitirelim. Türkiye’nin 20 yıllık e-ticaret serüvenini­n de anlatıldığ­ı belgeselin son sahnesinde tüm çalışanlar hep birlikte, ‘iyi ki doğdun’ diyorlardı.

Evet, 2001 yılında Türkiye’yi güvenli e-ticarette tanıştıran Gittigidiy­or, iyi ki doğdun!

 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye