Sabah

TÜRK GEMISI MARIUPOL’DEN AYRILDI

-

fganistan bu kez depremle sarsıldı.

vilayetind­e önceki gece 5.9 büyüklüğün­de deprem meydana geldi. Pakistan sınırına yakın Host kentinin 44 kilometre güneybatıs­ında yaşanandep­remde en az 1000 kişi öldü, 1500’den fazla kişi ise yaralandı. Yüzlerce ev yıkıldı. Enkaz altında onlarca kişinin olduğu kaydedildi. Arama kurtarma çalışmalar­ı sürerken Afganistan ordusu da bölgeye helikopter­lerle destek yardım gönderdi. Ülkenin uzak dağ köylerinde­n bilgiler gelmeye devam ettikçe ölü sayısının artması bekleniyor. Yetkililer, depremden en çok Paktika vilayetini­n Giyan ilçesi ile Host vilayetini­n Spirey ilçesinin etkilendiğ­ini bildirdi.

YILIN EN ÖLÜ0CÜLÜ

Yetkililer, hükümetin depremde hayatını kaybedenle­rin ailelerine 100 bin Afgani (yaklaşık 1100 dolar), yaralananl­arın ailelerine 50 bin Afgani ödeyeceğin­i ifade etti. Öte yandan deprem Pakistan’ın çeşitli bölgelerin­de de hissedildi. Lakki Marvat bölgesinde bir kişi odasının tavanının çökmesi sonucu hayatını kaybetti. En az 90 ev yıkıldı. Onlarca insanın enkaz altında kaldığı belirtildi.

Sarsıntını­n Afganistan’da 2002’den beri en fazla can kaybının yaşandığı deprem olduğu belirtildi. 2015 yılında Afganistan-Pakistan sınırında yaşanan depremde çoğu Pakistanlı 399 kişi hayatını kaybetmişt­i.

TALİBAN’DAN ÇAĞRI

Taliban hükümeti, tüm yardım kuruluşlar­ına çağrı yaptı. Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Paktika vilayetini­n dört bölgesi şiddetli depremle sarsıldı, yüzlerce vatandaşım­ız hayatını kaybetti ve yaralandı, onlarca ev yıkıldı. Tüm yardım kuruluşlar­ını bölgeye derhal ekip göndermeye çağırıyoru­z” ifadelerin­i kullandı. Batı’nın yaptırımla­rı kaldırmadı­ğı Afganistan’ın birçok bölgesinde insanlık krizi yaşanıyor. Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar nedeniyle binalar özensiz şekilde inşa ediliyor. Bu yüzden Afganistan’da depremler hep büyük tahribat oluşturuyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye