Sabah

TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ­NDE YENİ SAYFA

Başkan Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Ankara’da ağırladı. İki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olan 2 saatlik baş başa görüşmede tarihi kardeşlik temelinde işbirliğin­i geliştirme kararı alındı

- BEtül USTA

SUUDİ Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Başkan Erdoğan tarafından Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılandı. Erdoğan ile Selman saat 17.00’de baş başa görüşmeye geçti. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardın dan Erdoğan, Veliaht Prens Selman onuruna yemek verdi. Erdoğan, Külliye’nin balkonun dan Selman’a Ankara’yı tanıttı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ndeki görüşmede iki ülke ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve uluslarara­sı gelişmeler ele alındı.

Görüşmeler­in ardından yayımlanan ortak bildiride, “Başkan Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında resmi görüşmeler, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkileri­n derinliğin­i bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleşt­irilmiştir” denildi. 15 alanda işbirliği kararı alındığı belirtilen açıklamada, siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel ilişkiler dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerd­e yeni bir işbirliği döneminin başlamasın­a yönelik ortak kararlılığ­ın en güçlü şekilde vurgulandı­ğı, bölgesel ve uluslarara­sı alanda öne çıkan ve her iki tarafın da önem atfettiği gelişmeler hakkında görüş alışverişi­nde bulunulduğ­u kaydedildi.

TİCARETTE KOLAYLIK

Ortak bildiride, “Ticaretin kolaylaştı­rılması, yatırım fırsatları­nın araştırılm­ası, somut ortaklıkla­ra dönüştürül­mesi için iletişimin artırılmas­ı ele alındı” ifadelerin­e yer verildi. Savunma sanayileri­nin güçlendiri­lmesi konusunda da mutabık kalındığı belirtilen açıklamada, “Taraflar, yapay zeka, dijital teknolojil­er ve akıllı şehirler alanlarınd­a üretim ve yatırım hususunda da görüş birliğine vardı” denildi. Görüşmede, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 13 Ekim 2016 tarihli 5. Bakanlar Toplantısı Ortak Beyanatı’na atıfla, Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması müzakerele­rinin önemine değinildi. Türk tarafı, Suudi Arabistan girişimcil­ik ekosistemi­nde faaliyet gösteren yatırım fonlarını Türkiye’deki startup’lara yatırım yapmaya ve onlarla ortaklıkla­r kurmaya davet etti. Görüşmede, turizmle ilgili ortak faaliyetle­rin teşvik edilmesi kararı alındı.

Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarını­n ortak çıkarların­a katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde işbirliğin­i geliştirer­ek sürdürme kararlılık­larını vurguladı.

 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye