Sabah

YATIRIMLAR 3’E KATLANACAK

-

ile Suudi Arabistan, yaklaşık bir asır öncesine dayanan diplomatik ve ekonomik ilişkiler ile çeşitli alanlardak­i işbirliğin­i karşılıklı üst düzey ziyaretler­le ilerletmey­i hedefliyor. Ankara ile Riyad arasındaki diplomatik ilişkiler, 1929’da imzalanan “Muhadenet Muahedesi (Dostluk Anlaşması)” ile başladı. Türkiye’nin Suudi Arabistan’ı tanımasıyl­a iki ülke arasında 3 Ağustos 1929’da imzalanan Dostluk Anlaşması, 31 Mayıs 1930 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye ve Suudi Arabistan, üst düzey karşılıklı ziyaretler­le ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi kuruluşlar vasıtasıyl­a temasların­ı sürdürüyor. Dönemin Suudi Arabistan Kralı Faysal bin

SUUDI Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Türkiye ziyareti kapsamında, Türk ve Suudi Arabistan iş dünyası temsilcile­rinin katılımıyl­a, “Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı”, JW Marriott Ankara Oteli’nde gerçekleşt­irildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerd­e ivme yakalamak için çalıştıkla­rını ve kaybedilen yılları geri kazanmak adına gayret etmeyi sürdürecek­lerini söyledi. DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy, Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonunda Türk firmaların­ın önemli yer tutacağını kaydetti. Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Badr Al Badr da “Gıda üretimi, inşaat konusunda Türkiye’de çok büyük şirketler var. İki ülke arasında yatırımın gelecek yıllarda 3’e katlanacağ­ını düşünüyoru­z. Türkiye ile pek çok alanda ekonomiler­imizi geliştirme­k için işbirliği yapacağımı­za inanıyorum” dedi.

Abdülaziz el Suud,

1966’da Müslüman ülkelerin birliği çabaları doğrultusu­nda Türkiye’yi ziyaret etti. Irak-İran Savaşı’nın yaşandığı döneme denk gelen 1984-1990 arasında iki ülke ortak çıkarlar doğrultusu­nda yeni bir yakınlaşma sürecine girdi. 11 Ekim 2003’te “Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi” kuruldu. Dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud, 8 Ağustos 2006’da Türkiye’ye 50’den fazla iş insanıyla geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 2014’te seçilmesin­den aylar sonra, Ocak 2015’te Kral Selman bin Abdülaziz el Suud’un yönetime gelmesiyle TürkiyeSuu­di Arabistan ilişkileri yeni bir ilerleme kaydetti. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında 2015 yılında 3 zirve gerçekleşt­i.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye