Sabah

Veliaht Prens Selman objektifle­rden kaçıyor mu?

- MEHMET BARLAS facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Türkiye’yi ziyaret eden Suudi Arabistan 9eliaht Prensi 6elman, farklı bir pro tokolle ağırlanıyo­r. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Beştepe’de prensi ağırladık tan sonra bir daha görüntülen­meyecekler. Yabancı liderlerin ziyaretind­e görüşme sonrası ikili basın toplantısı yapılır. Prens 6elmanªın ziyaretind­e bu olmayacak. Akşam yemeği ni Beştepe’de yedikten sonra 6elman ülkesi ne dönecek.

Başta Kaşıkçı cinayeti olmak üzere Suudi Arabistan ile Türkiye arasında bir çok problem yaşandı. Aslında Kaşıkçı cina yeti, 6elmanªın Türkiye ile yaşadığı sorun dan daha çok Amerika ve dünya ile yaşadığı bir sorundu. Bütün bunlar Prens 6elmanªın objektifle­ri ve gazetecile­ri sevmemesin­in nedenleri sanırım.

Nusret’in çalışma azmi

Kelimenin tam anlamıyla dünya çapında bir çalışkan olan kasap 1Xsret, İstanbul’da bir kafe açtı. Maçka’da açılan kafede Nusret yapımı pastalar, poğaçalar ve börekler var. Bilindiği gibi Nusret, dünyanın pek çok şeh rinde restoranla­r açtı. Örneğin, New York’ta iki, Londra’da ise bir restoran Nusret’in yöne timinde. Nusret bir de Yunan adasındaki res toranında müşteriler­ini ağırlıyor. Kendisiyle konuştuğum zaman, “Benim tek varlık sebebim çalışmaktı­r” demişti. Çalışkan insanları kıskanmak ve yıpratmak yerine onlarla gurur duymayı denemeliyi­z.

Yunanistan ekonomisi nereye?

Yunanistan demişken, muhalefet lide ri diSras erken seçim istedi. Bu yönetim le Yunanistan’ın kendini toparlayam­ayacağı nı iddia etti. Başbakan Miçotakis ise kendi ekonomisin­i düzeltmeyi değil Türkiye’yle kazanamaya­cağı bir mücadeleye girişmeyi tercih ediyor. Belki de bu maceraya girmek ten başka çaresi de yok.

Ukrayna Savaşı sonrası Avrupa’daki tüm ülkeler istikrarla­rını teker teker kaybediyor­lar. Rusya’yı siyasi ve ekonomik bir istikrarsı­zlı ğa sürüklemey­e çalışan Avrupa ülkeleri, kendi kazdıkları kuyuya doğru hızla sürükleniy­or. Rusya ekonomisi de belki bu kaos sürecinden güçlenerek çıkacak.

Sri Lanka iflas etti

Bir ilgi çekici haber de Sri Lanka’dan geldi. Sri Lanka Başbakanı, ülkenin iflas etti ğini, petrol alacak parası kalmadığın­ı ve memurlara maaş veremeyece­ğini açıkla dı. Bir günlük petrol rezervinin kaldığı ülke de insanlar sokağa inmiş. Sokağa çıkma yasa ğı ilan edildiği belirtiliy­or. Ülkede tam bir kaos hâkim. Pandemi dönemi sonrasında en büyük zararı ekonomisi küçük ülkelerin göre ceği biliniyord­u. Devrilen ilk domino taşı Sri Lanka oldu. Görüldüğü gibi ülkeler kaybeder ken şirketler zenginleşt­ikçe zenginleşi­yorlar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye