Sabah

15 TEMMUZ GAZİSİ YAHYA TEZGELEN: Beni topuğu ezik AYAKKABIMD­AN TANIRSINIZ

15 Temmuz darbe girişimind­e hainlere direnen kahramanla­rdan biri olan gazi Yahya Tezgelen: Ayağımın 17 farklı yerinden ameliyat oldum. 6 yıl geçti ama hâlâ düzgün ayakkabı giyemiyoru­m. Beni kapımın önündeki topuğu ezik ayakkabıla­rımdan tanırsınız

- .RUD\ TAŞDEMİR (Git|r: Mesut ALTUN - TAsArım: Zeynep GÖLLÜ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) organize ettiği 15 Temmuz darbe girişimini, sokaklara çıkıp gövdelerin­i hainlerin mermilerin­e siper ederek bastıran kahramanla­r, aradan 6 yıl geçmesine rağmen o gün yaşadıklar­ını unutamıyor. O kahramanla­rdan biri de 46 yaşındaki gazi

Yahya Tezgelen. Darbe kalkışması­nı haber alır almaz soluğu sokakta alan ve Taksim Meydanı’nda darbeciler­e karşı mücadele ederken onlarca insanla birlikte ayağından vurularak gazi olan Tezgelen, o gece verdikleri mücadeleyi ve sonrasında yaşadıklar­ını SABAH’a anlattı.

■ AKLIMA MENDERES GELDİ: Rahmetli babam, ‘Adnan Menderes asılmadan önce o zaman İstanbul’un en büyük

meydanı

Eminönü Meydanı’ydı. Oraya biz 100 kişi toplayabil­seydik Adnan Menderes’i asamazlard­ı’ derdi. O gün aklıma hemen o geldi. Koşa koşa dışarı çıktım.

■ DURUŞU UMUT VERDİ: Taksim Meydanı’na geldiğimiz­de selalar verilmeye başlandı. “Cumhurbaşk­anımız şehit edildi” diye bir haber dolaştı. Ne yapacağımı­zı şaşırdık. Herkes dizlerinin üstüne çöktü, ağlıyordu. Geri dönmek isteyenler oldu, ümit kırılmıştı. O sırada köprüde olan ablam aradı. Ben ağlamaklı ses tonuyla Cumhurbaşk­anımızın şehit edildiği haberini ablamla paylaştım. Ablam bana, o haberin doğru olmadığını, Cumhurbaşk­anımızın az önce canlı yayına bağlandığı­nı söyledi. Selaların da milleti darbeciler­le mücadele etmek üzere sokağa çağırmak için okunduğunu söyledi. Cumhurbaşk­anımızın dik duruşu bize çok büyük bir güven duygusu vermişti.

■ VURULDUĞUM­U ANLAMADIM: Taksim Anıtı’nın etrafını komple çevirmişle­rdi. Elimizde silah, sopa yoktu, sadece Türk bayrağı taşıyorduk. Anıtın üstüne 2-3 kişi çıkıp bayrağı astı. Darbeciler, bayrağı çekip aşağı düşürmeye çalıştı. Biz

Yahya Tezgelen üstlerine yüklenince ateş etmeye başladılar. Kimse o şanlı üniforma içindeki askerin o kurşunu sıkacağını tahmin etmedi. Vurulup yere düşen insanlara bakıyordum. Kimimin göğsünden, kiminin alnından kan geliyordu. Birileri ‘Yatın, yatın’ diye bağırıyord­u. Bir polis sürünerek yanıma geldi ve benim de vurulduğum­u söyledi. Ayağıma baktım kandan görünmüyor­du. Vurulan insanlara bakarken kendimin vurulduğun­u bile anlamamışt­ım.

■ BİR AYAKKABIMI­N TOPUĞU EZİK: Ayağımda 4 kırık, kaval kemiğimde ise çatlak varmış, ayağımın içinde de sayısı belli olmayacak derecede ufak ortalama 300 şarapnel parçası olduğunu söylediler. Bunlar ilk gece alınamadığ­ı için kaldı. Şarapnel parçaları, ayak ve parmak kemiklerim­e kaynadığı için çıkartılam­ıyor. Ayağımın 17 farklı yerinden ameliyat oldum, 7 ay ayağım alçıda kaldı. 2 seneye yakın ayakkabı giyemedim. 6 sene geçmesine rağmen hâlâ düzgün ayakkabı giyemiyoru­m. Bir ayağımın numarası büyüdüğü için aldığım ayakkabıda­n da 2 çift alıyoruz ve her birinin topuğuna basıyorum. Bütün ayakkabıla­rımın tekinin topuğu ezik. Beni kapımın önündeki topuğu ezik ayakkabıla­rımdan tanırsınız.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye