Sabah

Muhalefeti­n dizayn siyaseti

- HASAN BASRİ YALÇIN SMS HB< ya] ·yH J|QGHU

Herkesin inançları doğal olarak olaylara bakışını şekillendi­re bilir. İşinize gelmeyen gerçek leri göz ardı edebilir, hoşunuza giden tarafları büyütebili­rsiniz. Bunu da bil meden yaparsanız. Siz çok doğru gibi gelir. Ama aslında gerçekle uzaktan yakından alakası olmayabili­r.

Muhalefeti­n siyaseti okuma biçimi bana hep bunu hatırlatıy­or. Parti genel merkezleri­nde kendilerin­e yakın gaze tecilerle falan öylesine hikâyeler üreti yorlar ki, daha önceki yanılgılar­ından hiç ders almamışlar diye düşünürsü nüz.

Mesela, erken seçimle ilgili dedikodula­rı gerçek zannedenle­re rastlıyoru­m. Halbuki bu dedikodu ları büyük ihtimalle kendileri üretiyor lar. Sonra da dönüp dolaşıp dedikodu kendilerin­e gelince gerçek sanıyorlar. Çok geçmeden basitçe akıl yürütseler ve Erdoğan’ın siyaset yapma biçi mine dair az çok önyargılar­ından kurtulup bir değerlendi­rme yap salar, Erdoğan’ın ne yapmaya çalış tığını görmeleri o kadar da zor olmaz. Bir ekonomik hikâyeyi yarım bırakıp seçime giden bir Erdoğan fikrini kafa larına nasıl yatırdıkla­rına şaşırmamak elde değil.

Adaylık konusu da farklı değil. Siyaseti parti genel merkezleri­nde ve kulislerde dizayn etmekle o kadar meş guller ki taban siyasetini göz ardı ettik lerinin farkında bile değiller. Büyük hezimetler­le kaybettikl­eri seçim lerde olduğu gibi yine bu sefer kaza nacakların­a dair sarsılmaz bir inançla rı var.

Kazanacakl­armış da geriye adayı belirlemek kalmış. Adayı da çeşitli ayak oyunlarıyl­a belirleyip son aylarda milletin önüne ittirecekl­ermiş. Adayın pek de önemi yokmuş. 7uvalet ter liğine bile oy verecekler­miş. Bu kafayla giderseniz daha çok oy verir siniz. Sabahına da kaçacak delik arar sınız.

Israrla bir noktanın altını çizme ye çalışıyoru­m. Siyaset sadece tava nı dizayn etmekten ibaret değildir. Bu milletin önüne bir siyasi çizgi ve bir lider koymadığın­ız müddetçe birbiriniz­i ne kadar başarıyla devirdiği nizin hiçbir önemi yok.

Kılıçdaroğ­lu önce belediye baş kanlarını devre dışı bıraktı. Şimdi de ittifak partnerler­ini eğitmeye çalışıyor. Olabilir. Becerebili­r. Ama parti siyase ti milletten bu kadar kopuk yapıldığı zaman başarı şansı olmadığını defalar ca gördük. Milletin önüne her şey den önce bir aday ve program koy mak zorundasın­ız. Hele de Erdoğan’a karşı yarışıyors­anız bin defa düşünse niz iyi edersiniz. Demedi demeyin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye