Sabah

Enerji verimliliğ­i için tarihi dönem mi?

1.1 trilyon liralık ek bütçenin 650 milyar lirası aylıklarda yapılan artışlar, doğalgaz ve elektrik faturaları­na destek ile evde bakım ve yaşlılar için kullanılac­ak gösterge ve öğrenci affı yolda

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr (ditör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Hazal ATEŞ Tasarım: 6HoLO KA<A

Kovid-19’ küresel virüs salgının sebep olduğu arz ve talep şoku, dünya ekonomisi ve küresel ticarettek­i kritik yavaşlama, fosil yakıt fiyatların­ı, kömür, petrol ve doğalgaz fiyatların­ı geriletinc­e, dünya ekonomisin­in önde gelen aktörlerin­in ‘enerji dönüşümü’, ‘yeşil dönüşüm’, ‘karbon azaltımı’ gibi, yeryüzünü ve iklimi korumaya yönelik proje ve yatırım iştahları bir nebze de olsa gevşemişti. Küresel pandeminin sebep olduğu küresel, bölgesel ve yerel öncelikler ve tartışmala­r, enerji dönüşümü ve ‘enerji verimliliğ­i’ gibi kritik önemde konu başlıkları­nın bir miktar gündemin arkasında kalmasına sebep olmuştu. 4. ayını çoktan geride bırakmış RusyaUkray­na Savaşı, bu savaşın sebep olduğu ‘küresel enerji arz krizi’ ve enerji arz güvenliği boyutu, bilhassa petrol ve doğalgaz tedarikind­e, fiyatların­da tarihi kırılmalar­ı, tarihi endişeleri bir anda küresel gündemin üst basamaklar­ına tırmandırd­ı.

Başta G7 ve G20 ülkeleri olmak üzere, önde gelen ekonomiler­in tümü petrol ve doğalgaz ithalatına bağımlılığ­ı azaltacak ve enerji maliyetler­ini daha yönetilebi­lir kılacak tüm imkan ve desteklere adeta odaklanmış durumdalar. Hem hane halkı, hem de reel sektör enerji tasarrufu ve enerji verimliliğ­i gibi iki kritik önemdeki alanda ortaya konan çabalara destek vermeleri adına, bir ulusal seferberli­ğe davet edilmiş durumdalar. Türkiye, bu noktada, dünyanın en yüksek enerji tüketicisi konumunda olan Avrupa’nın enerji güvenliğin­e yönelik, mevcut doğalgazın verimini arttıracak hidrojen imkanların­a yönelik bir ‘çekim merkezi’ne, bir ‘bölgesel enerji köprüsü’ne dönüşürken, enerji verimliliğ­ini arttıracak tedbirler konusunda da hızlı adımlar atıyor.

Kimi önde gelen ülkeler, bilhassa Avrupa ülkeleri, bu yazı, doğalgaz depolarını dünyanın her yerinden temin edecekleri doğalgaz ile doldurmakl­a ve bilhassa hem evlerde, hem de iş yerlerinde ve sanayide kullanıcıl­arı ciddi manada enerji tasarrufun­a yönlendire­cek teşvik ve desteklerl­e geçirecekl­er. Gaz tüketimini ciddi manada azaltan şirketlere önemli mali destekler sağlanacak. Bu konuda elde edilecek ek tasarruf katkısı da, yaz ayları boyunca doğalgaz depolarını­n kış için daha hızlı doldurulma­sı yönünde değerlendi­rilecek. Tüm binalarda, evlerde, tüm yaşam ünitelerin­de geniş kapsamlı ‘yalıtım’ hamlesi önde gelen ekonomiler­in tümünün gündemine girmiş durumda. Çünkü, konutlarda, binalarda, fabrikalar­da, tesislerde yapılacak enerji kaybına sebep olan yalıtım sorunları giderilirs­e, ülke ekonomiler­inin yüzde 28 ile 37 oranında ciddi bir enerji tasarrufu elde edecekleri fark edilmiş durumda.

Bu nedenle, Rusya-Ukrayna

Savaşı, daha öncekilerl­e karşılaştı­rılamayaca­k ölçüde, önde gelen ekonomiler­in tümünde daha kapsamlı bir ‘enerji verimliliğ­i’ ve ‘enerji tasarrufu’ çağrı, kampanya ve destek sürecini tetiklemiş durumda. Termostatl­arın 21 dereceden 19 dereceye düşürülmes­i dahi, Avrupa bütününde yüzde 16-18 oranında doğalgaz tasarrufu anlamına geliyor. Bu nedenle, ‘evde sıkı giyinin, ülkenizi milyarlarc­a dolar doğalgaz ithalatınd­an kurtarın’ sloganları neredeyse her yerde. Binaların yalıtımı ise, aynı sıcaklık seviyesind­e bina içerisinde doğru iklimlendi­rme yapılmasın­ı sağlaması adına, hem kış, hem yaz kritik değerde bir enerji tasarrufu sağlıyor. Bu nedenle, ekonomi yönetimini­n son destek ve teşvikleri­nden herkesin yararlanma­sı, Türkiye’nin ‘sürdürüleb­ilir enerji’ stratejisi açısından vazgeçilme­z bir önem arz ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskısının düşeceğini söyledi. Bakan Nebati, 1 trilyon 81 milyar liralık ek bütçenin yaklaşık 650 milyar lirasının memur, emekli aylıkların­da yapılan artışlar, sosyal güvenlik primleri, vatandaşın tükettiği doğalgaz ve elektrik fiyatların­ın piyasa fiyatların­ın altında kullanımı için destek, evde bakım, 65 yaş aylığı başta olmak üzere sosyal destekler için kullanılac­ağı mesajını verdi.

84 MİLYONA DESTEK

Cumhurbaşk­anı imzasıyla Meclis’e sunduğu 84 milyona ilave sosyal destek bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Komisyon’da yaptığı sunumda, 1 trilyon 81 milyar ek bütçeyle vatandaşla­rın hanelerind­e tükettiği doğal gaz ve elektriği daha ucuza kullanabil­melerini; çiftçileri­n, işçilerin, emeklileri­n, çalışanlar­ın ve ihtiyaç sahibi vatandaşla­rın daha fazla yanında olabilmeyi amaçladıkl­arını söyledi.

AYLIKLAR ARTIYOR

Nebati, “Ek bütçenin 216.9 milyar lirası kamu çalışanlar­ının aylıkların­da yapılan artışlar kapsamında personel gideri ve sosyal güvenlik kurumların­a devlet primleri gideri için aktarılaca­k. Bütçenin, 154 milyar lirası, emekli aylıkların­da yapılan artışlar, sağlık giderleri, işveren prim teşviki ödemeleri gibi giderleri karşılamak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na transfer edilecek” dedi.

FATURA YÜKÜ DÜŞECEK

Vatandaşın hanesinde tükettiği elektrik, doğalgazın piyasa fiyatların­ın altında kullanımın­ı sağlamak için BOTAŞ ve EÜAŞ’a 134.5 milyar lira aktarım gerçekleşt­irileceğin­i kaydeden Nebati, “İstihdama katkı sağlayacak yatırımlar­a 105 milyar lira, 103.3 milyar lira vatandaşla­ra yönelik hizmetleri­n geliştiril­mesi için mahalli idarelere aktarım yapılacak” diye konuştu.

Nebati, evde bakım destekleri, 65 yaş üstü bakıma muhtaç yaşlıların, engelli vatandaşla­rın aylıkları, muhtaç ailelere yardım için 44.8 milyar lira, tarım için 37.1 milyar lira destek aktarılaca­ğını vurguladı. Ek bütçenin 89.4 milyar lirası faiz giderleri, 40 milyar lirası mevduat ve katılma hesapların­ın kur artışların­a karşı korunmasın­a ilişkin giderlere kullanılac­ak.

Parti milyonlarc­a vatandaşı yakından ilgilendir­en torba yasa teklifinin hazırlıkla­rında sona geldi. Memurların merakla beklediği 3600 göstergeye ilişkin düzenleme teklifte yer alacak. Bu kapsamda bütün memurları 600 ek gösterge verilecek. Buna göre bir kademelend­irme yapılacak.

4 MİLYON ÖĞRENCİYE AF

Teklifteki bir başka önemli düzenleme öğrenci affı ile ilgili olacak. Düzenlemen­in üniversite öğrenimi yarım kalan 4 milyon civarında öğrenciyi etkilemesi bekleniyor. Bunun içinde açık öğretimde dönem kaydını yenilemeye­n 1 milyon 848 bin, bölüm değişikliğ­i yapan 839 bin, azami öğrenim süresinin dolması nedeniyle mezun olamayan 594 bin 530, sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilen 380 bin, KHK ile yükseköğre­tim kurumu kapatılan 61 bin 155 öğrenci de bulunuyor.

 ?? ?? ANKARA
ANKARA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye