Sabah

SUUDI ARABISTAN’DAN ÜÇ TEKLIF Ankara-Riyad arasındaki sıcak hava ticarete yansıdı. Suudi Arabistan üç teklif sundu: 3. ülkelere ortak yatırıma gidelim. Türk fuarı yapın. 3.3 trilyon $’lık altyapı projelerin­e Türk firmaları katılsın

- Editör: Dilek GÜNGÖR Tasarım: 6eoil .A<A DİLEK

Ankara-Riyad arasında yeni bir dönem başladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Ankara ziyaretiyl­e iki ülke arasında gerginlikl­erin yarattığı ticari anlaşmazlı­klar son buluyor. Bugünden itibaren, Türk malları Suudi Arabistan gümrükleri­nde bekletilme­den ülkeye alınacak. Ticari ve iş vizeleri anında verilecek. İhalelere Türk firmaların­ın alınmaması problemi de ortadan kalktı. Suudi Arabistan Türkiye’ye üç teklifte bulundu: Üçüncü ülkelere birlikte açılalım. Ülkede Türk mallarının sergilenec­eği bir fuar yapalım. Saudi 2030’da gerçekleşt­irilmesi öngörülen 3.3 trilyon dolarlık enerji, su, konut ve altyapı projelerin­e teklif verin.

Selman’ın Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesin­in ardından iki ülkenin iş dünyası da yuvarlak masa etrafında bir araya geldi. DEİK’in düzenlediğ­i toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah Al Kasabi, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, DEİK Başkanı Nail Olpak ve işadamları katıldı.

GÜMRÜK VE VİZE SORUNU BİTTİ

Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Al Kasabi, işadamları­na “Talimat verdik. Geçmişi geride bırakın. Bundan sonra gümrükte malların bekletilme­si gibi bir durum olmayacak. Çalışma vizeleri bekletilme­yecek” garantisi verdi. Üçüncü ülkelere birlikte yatırım yapılmasın­ı, Türk müteahhitl­erinin altyapı projelerin­de görev almasını, Arabistan’da Türk firmaların­ın katılacağı bir fuar organizasy­onu yapılmasın­ı isteyen Suudi bakanların “Bunu yeni bir dönem, yeni bir gelecek olarak görelim” dediği öğrenildi.

SUUDI Arabistan’la görüşmeler­de en önemli konu

lardan biri de swap görüşmeler­iydi. Iki lider, bu konuda kararılık mesajı verirken, teknik görüşme lerin önümüzdeki dönemde sürmesi bekleniyor. Merkez Bankası, ülkeler arası ilişkileri­n gelişti rilmesi, yerel para birimleri ile ticaretin destek lenmesi ve finansal işbirlikle­rinin güçlendiri­lme si amacıyla swap anlaşmalar­ı yapıyor. BAE Merkez Bankası’yla 5 milyar dolar, Kore Merkez Banka sı 2 milyar dolar, Çin Merkez Bankası’yla 6 milyar

dolar, Katar’la 15 milyar dolar anlaşma yapıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye