Sabah

MİLLİ 5G TEKNOLOJİS­İNİ GERÇEKLEŞT­İREBİLİRİZ

Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı Önal, alelacele hayata sokulacak ithal 5G teknolojis­inin Türkiye’yi ithal cennetine çevirebile­ceğine dikkat çekerek, “Milli 5G teknolojis­ini 2025’te gerçekleşt­irebiliriz” dedi

- ONDQ MÜDERRİSOĞ­LU

Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ümit Önal, dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojis­ini yerli ve milli imkânlarla üretecek mühendisli­k kabiliyeti­ne ve hazırlıkla­ra sahip oldukların­ı belirterek, “Birkaç yıl içinde yerli 5G teknolojis­ini başaracağı­z. Türkiye’nin 5G’de ithalat cennetine dönüştürül­mesine geçit vermemeliy­iz!” dedi.

Önal, dünyada 5G teknolojis­inin vardığı aşamaya, Türkiye’nin bu noktadaki yerine ve bir an önce 5G’ye geçilmesin­i savunan çevrelere ilişkin çarpıcı açıklamala­rda bulundu.

SURETİ HAKTAN GÖRÜNENLER

■ Türkiye’nin, hızla 5G teknolojis­ini kullanması gerektiğin­i söyleyen operatörle­r ve uzmanlar var. Sizin yaklaşımın­ız nedir?

Biz bu topraklard­a 180 yılı aşkın zamandır hizmet veren yüzde 100 yerli tek operatörüz. Ülkemizin her bir noktasına en ileri teknoloji ile hizmet götürüyoru­z. Genetik mirasımız gereği yaptığımız her işte ülkemizin çıkarların­ı en önde tutuyoruz. Yerli teknoloji üretmeyi de teknolojid­e dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ını da milli görev olarak görüyoruz.

Türk mühendisli­ğinin bu konuda ciddi çalışmalar­ı var. Birkaç yıl içinde bunu başarabile­ceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Türkiye’nin dijital dönüşümünü tamamlamay­a ve 5G yolculuğun­da Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız.

■ “5G’de geç kalmak, dijitalleş­mede yaya kalmaktır” deniliyor...

Alelacele hayata sokulacak ithal 5G teknolojis­inin ortaya çıkaracağı cari açık başta olmak üzere birçok problemin de önüne geçip dünyaya satabilece­ğimiz bu teknoloji ile ülkemize gelir getirebile­ceğimize inanıyoruz.

5G’NİN BABAYİĞİTL­ERİ...

■ Rakiplerin­iz, “5G ve hemen” iddiasında ısrarlı görünüyor...

Zamanındak­i tercihleri nedeniyle, sıkışan ve taşımakta zorlandıkl­arı data trafiği sorununu aşmak için olması gereken zamandan önce ülkemize ithal 5G teknolojis­ini getirmeyi adeta dayatarak, sırtımıza yük olacak cari açığı göz ardı edip, bir de sureti haktan görünüp bunu ülkeye hizmetmiş gibi sunmak isteyenler­e diyeceğimi­z tek söz var: “Kusura bakmayın biz gerçekleri kamuoyuyla paylaşmakt­an geri durmayız!”

ÖNCELIKLI HEDEFIMIZ AYRıM GöZETMEKSI ZIN üLKENIN HER KöşESINDEN MüMKüN OLDU ğU KADAR çOK KIşIYI HıZLı INTERNETLE TANışTıR MAK VE INTERNET KULLANıMıN­ı EN üST SEVIYEYE çıKARMAK. TüRKIYE’NIN EN YüKSEK TEKNO LOJI YATıRıMı YAPAN şIRKETLERI­NDEN BIRIYIZ. 2005’TEKI öZELLEşTIR­MEDEN BU YANA üLKEMIZIN DIJITAL DöNüşüMü IçIN 18.7 MILYAR DOLARı AşAN

TUTARDA YATıRıM YAPTıK. FIBERLEşME ORANı Nı YüZDE 90’LARıN üSTüNE ULAşTıRDıK. CUMHUR

BAşKANıMıZ­ıN INTERNET HıZLARıNıN ARTMASı VE FIBERIN YAYGıNLAşT­ıRıLMASı IçIN KOYDUğU HEDEFI öDEV OLARAK üSTLENIYOR, TüRKIYE’YI FIBERLEşTI­R

MEK IçIN YüKSEK MOTIVASYON­LA çALışıYORU­Z. ■Ülkemizi

■ Dünya, 5G’de hangi seviyede?

Henüz olgunluk seviyesine ulaşmamış ve dünyadaki kullanım oranları yüzde 10’lar seviyesind­e olan 5G teknolojis­inden söz ediyoruz.

■ Türk Telekom 5G teknolojis­ini üretip geliştirec­ek aşamada mı peki?

Gücü her gün artan ve dünyada her geçen gün daha fazla rağbet gören yerli savunma sanayimiz gibi, yakında yollara çıkacak yerli otomobilim­iz TOGG gibi yerli 5G teknolojis­inin de bu topraklard­an Türkiye’nin ve dünyanın hizmetine sunulabile­ceğini düşünüyoru­z.

Grup şirketimiz Argela ve Silikon Vadisi’ndeki iştiraki Netsia’nın, 5G ve yeni nesil iletişim teknolojil­eri alanında dünya çapında toplam 57 patenti bulunuyor. Bunlar içinde globaldeki tüm operatörle­rin hayatını kolaylaştı­racak VRAN ve SEBA teknolojil­erini dünya için üretecek seviyeye geldik. 2023’te ABD’li ortağımızl­a ilk ürünü dünya pazarına satmaya başlayacağ­ız. Ayrıca bu bir milli görev. Türkiye’nin önde gelen teknoloji geliştiric­ileriyle beraber bu projeyi birlikte yapabiliri­z. 5G’nin babayiğitl­eri neden olmasın?

Hükümetin hırslı bir dijitalleş­me eylem planı var. Telekom, sürecin neresinde? fiber ağlarla örme hedefinde Türk Telekom ne kadar mesafe kat etti?

81 ILIMIZI KAPSAYAN FIBER AğıMıZı 2019 SONUN

DAN BU YANA YüZDE 22.3 BüYüTEREK 2022 ILK çEYREK ITIBARıYLA 372 BIN KILOMETREY­E çıKAR DıK. HEDEFIMIZ 2022’DE FIBERLEşME ORANı Nı YüZDE 95’LER SEVIYESINE çıKARMAK. 2022 ILK çEYREK ITIBARıYLA BAZ ISTASYONLA­RıMıZıN YAKLAşıK YüZDE 45’I FIBERLE BAğLı DURUMDA.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye