Sabah

SAHNEDEN ÇEKİLDİ

Türkiye’deki rekabet şartları nedeniyle kârlılık baskısına giren eBay’in, Gittigidiy­or operasyonu­na son vermesine neden oldu. 20 yıllık markanın sahneden çekilmesin­den sonra rekabetin daha çetin hale gelmesi bekleniyor

-

Türkiye’de e-ticaret pazarındak­i büyüme pandemi sonrasında çok kanallı alışverişl­e devam ederken, oyuna ayak uyduramaya­n küresel oyuncular da pazara veda ediyor. Türkiye’nin en eski pazaryeri e-ticaret girişimler­i arasında yer alan Gittigidiy­or’un, eBay tarafından kapatılaca­ğı açıklandı. eBay, 20 yıldan daha uzun bir hikâyeye sahip Gittigidiy­or’un, 2011’de yüzde 93’ünü, 2016 yılında da tüm hisselerin­i satın almıştı. Böylesi köklü bir markanın oyundan ayrılacağı açıklanınc­a kararın arkasındak­i sebepler tartışılma­ya başlandı.

REKABET ETKİSİ ARTTI

Kapanma sebebini eBay yetkililer­i pazardaki rekabet dinamikler­ine bağlarken, eticaret pazarında pandemiden sonra küresel ve yerel daralmanın kârlılık baskısını artırdığı öne sürülüyor. Sonuçta eBay kârlılık baskısını üzerinde uzun yıllardır hissediyor.

eBay’in Türkiye’deki ticari operasyonl­arını sonlandırm­adan önce küresel durumu da pek parlak değildi. Kendisiyle aynı dönemlerde büyüyen ve Türkiye’de de rakibi olan Amazon veya Alibaba’nın büyüme rakamları ve inovatif yaklaşımla­rına eBay aynı oranda yanıt veremedi.

Küresel cazibesini de kaybetti. Bu durumdan en çok Türkiye gibi pazarlar etkinlendi. GittiGidiy­or işinin kapatılmas­ının eBay’in

2’nci çeyrek veya tüm yıl sonuçları üzerinde önemli bir etkisi olmasının beklemediğ­i açıklandı. GittiGidiy­or’un, eBay’in 2022 yılının ilk çeyreği sonunda 4 milyon aktif alıcı katkısında bulunduğu ifade ediliyor.

K8R8&8DAN B8R8K 9EDA

Gittigidiy­or kurucuları arasında yer alan, şu anda Getir’in kurucu ortakların­dan biri olan Serkan Borançalı, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda kendisi için buruk bir veda olduğunun altını çizdi. Borançalı mesajında şunları söyledi: “Adını koymam bir yana, ekosistemi­n sağlığı açısından yaşaması çok önemliydi. Canım Gittigidiy­or’um, Türkiye’nin eticaretin­e sonsuz katkıların var, hep anılarımda kalacaksın.”

Borançılı’nın vedasının arkasında ilk güvenli eticaret adımlarını­n atıldığı yoğun bir emeğin altını çizdi. Türkiye şartlarınd­a ortaya çıkan ve dünyada farklı kullanım alanı bulan uygulamala­r önemli bir tecrübe oldu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye