Sabah

YEŞİL VATAN İÇİN EL ELE

ORMANI AİLESİYLE HUSUMETİ NEDENİYLE YAKMIŞ Muğla’daki orman yangınına karşı devlet tüm imkânların­ı kullanıyor. 12 uçak, 45 helikopter, yüzlerce arazöz ve TOMA’larla yangına müdahale ediliyor Yurdun dört bir yanından gelen avukat, doktor, veteriner, kaptan

- MARMARİS (GLW|r: UlAş YILDIZ - Tasarım: NurCAn KELPETİN ER 6A%AH

ve dumandan gözleri kızaran “alev savaşçılar­ı”, sarp arazide ulaşılamay­an noktalara müdahale ediyor. Bazen yemek yemeye bile fırsat bulamayan, botlarını yastık yaparak kısa süre uyuyan orman işçilerind­enTuncay Sakar, “İşçisiyle, itfaiyesiy­le, vatandaşla­rıyla yangını söndürmek için çabalıyoru­z” dedi. Mutlu Kaçar ise “Ne zaman burada yangın biter, biz o zaman memleketim­ize döneceğiz” diye konuştu. Ali Ballak ise “Yeşil vatan hepimizin. Bir ağaç bile kurtarmış olmanın mutluluğu uykusuzluğ­umuzun, yorgunluğu­muzun önüne geçiyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci üzerinde Süpermen yazılı tişörtü kirlenen ve terden sırılsıkla­m olan gönüllüye, “Süpermen sana bir tişört hediye edeyim” diyerek, kendi yedek tişörtünü verdi.

yangınları­yla ilgili soruşturma tamamlandı. Yangınla ilgili dün 1 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “1988 doğumlu S.A. isimli şüpheli itiraf etti. Olay yerinde iki

adet benzin bidonu ele geçirildi. Şüpheli, aile arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleşt­irdiğini söyledi. Hatta kendisini öldürmek istediğini de belirtti. Şu anda şüpheli gözaltında” dedi. 3 gündür devam eden yangında dumandan etkilenen gönüllüler­e Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yardım etti.

Muğla’nın Marmaris ilçesindek­i orman yangınının üçüncü gününde, alevler 5 noktada, rüzgârın da etkisiyle şiddetini artırarak yayılmasın­ı sürdürdü. Bördübet, Küfre, Değirmenya­nı ve Kürardı mevkiine doğru hızla ilerleyen alevleri durdurmak için yoğun çaba sarf ediliyor. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için karadan canla başla çalıştı. Sabahın ilk saatlerind­e havadan da müdahaleye başladı. Antalya, Denizli ve İzmir Orman Bölge müdürlükle­rinden sevk edilen ekipler ile DSİ, Aksaz Deniz Üs Komutanlığ­ı ekipleri, TOMA’lar, vatandaşla­r ve gönüllüler de alevleri söndürmeye çalışıyor.

57 UÇAK VE HELİKOPTER

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, alevlerin yerleşim yerlerini tehdit ettiği Değirmenya­nı mevkiindek­i çalışmalar­ı yakından takip etti. Kirişci, “Dün 41 olan hava aracı sayısı bugün 57’ye çıktı. 12 uçak ve 45 helikopter­imiz var. Uluslarara­sı yardım talebinde bulunmadık. Katar 3 helikopter, Azerbaycan bir uçak tahsis etmeyi teklif etti. Bunu değerlendi­rdik, 48 helikopter­imiz, 13 uçağımız, toplamda da 61 hava aracımız olacak. 253 arazöz de sahada aktif. Emniyet ve Jandarma’ya ait 24 TOMA da görev alıyor. 103 aile, 274 kişi zarar görmesin diye tahliye edildi. Yangından yaklaşık 3 bin hektarlık alan etkilendi” dedi.

GECE GÖRÜŞLÜ UÇAKLAR

Soylu ise “Türkiye’nin afetler konusunda dünyada kabul edilmiş bir üstünlüğü mevcuttur. Meseleye yardımcı olmaktan ziyade kaos oluşturan bir anlayışla karşı karşı karşıyayız. Şimdi 60’ın üzerinde hava aracı görünce, ‘Gece görüşlü araçlar nerede?’ diyorlar. Gece görüşlü uçaklar için yardım toplayacağ­ız demişlerdi. Yapacağını­z işin arkasında olacaksını­z. Laf söylemek için laf söylemeye gerek yok. Devlet en üstünden en altına kadar konuya hâkimdir. Türkiye’yi aciz göstermek, devleti aciz göstermek doğru değildir. Gece görüşlü helikopter­ler de bu gece veya yarın uçuşlarına başlayacak­tır” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye