Sabah

Kılıçdaroğ­lu in İmamoğlu out

- Mahmut g9hR

Ankara’da özellikle CHP kulis lerinde klasik bir seçim öncesi havası yaşanıyor. Genel başkan yardımcısı­ndan çaycısına herkes, sanki yarın seçim olacakmış gibi bir ruh hâli içinde. İşin garip tarafı milletveki­li, il başkanlığı hesapları yapanlar bile var.

Doğrusu bu çok şaşırtıcı değil; çünkü genel başkanları Kemal Kılıçdaroğ­lu da şimdiden cumhur başkanı olmuş havasında. Kazanır mı kazanmaz mı bilemem ama CHP için deki adaylık yarışını kazandığı çok açık. CHP’liler bundan çok eminler ve bu ruh hâliyle 3 Temmuz’daki 6’lı masa toplantısı­na gidileceği söyleni yor.

Orada olacaklar konusun da da kaygılı değiller. Onlara göre başta İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener olmak üzere diğer liderler de Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığına sıcak bakı yor.

Bunun nedenini de bir CHP’li şöyle açıklıyor: “Hiçbiri kendilerin­in siyasi hayatını da bitirecek yeni bir aday istemez.”

Bu cevap ister istemez İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ve onun iddia lı çıkışını, Akşener’in ona yönelik övgü dolu sözlerini akla getiriyor.

Akşener, İmamoğlu’nu kullandı mı?

CHP Genel Merkezi’ndeki havaya göre artık İBB Başkanı İmamoğlu’nun adaylık meselesi bit miş görünüyor. İmamoğlu’na yöne lik Akşener’in övgülerini­n ve söylediği “Ancak Ekrem İmamoğlu bura da kendi taca ya da auta atmıyor” sözlerini hatırlattı­ğımda bir CHP’liden şu cevabı alıyorum:

“Önce şunu söyleyeyim; Akşener kendi partisini kalıcı kıl mak için, uzak bir ihtimal olan, ‘Ben başbakan olacağım’ demeyi bile göze aldı. İmamoğlu’na övgü düzmesinin nedeni de yine par tisini ayakta tutmak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olanakla rından yararlandı­rmaktı. Akılcı bir siyasetti bu...”

Sonra da sözü İmamoğlu’na geti rerek şöyle diyor:

“Şunu çok açık söyleyebil­i rim; İmamoğlu’nun adaylık işi bitti artık. O atılmak istemese de Ankara onu taca attı. Bundan sonra büyük ihtimalle genel baş kanlık için Oğuz Kaan Salıcı ile uğraşacak ama o işe de daha çok zaman var ve köprülerin altından çok sular akar.”

Bu arada şaşırtıcı gelebilir ama

CHP Genel Merkezi’nin gündeminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş diye bir isim yok. Adaylığı hiç konuşulmuy­or. Ankara’da Yavaş ismini gündemde tutmak iste yen bir grup olsa da onların CHP Genel Merkezi’nde ve örgütlerin­de bir karşılıkla­rı yok.

CHP’deki bu netleşmeni­n bir işa reti de son günlerde küçük de olsa HDP’yle yaşanan gerilime, alttan alarak cevap vermesi gösteriliy­or. Kılıçdaroğ­lu, HDP’yi 6’lı masaya kat madan yanında tutmak istiyor. HDP de bu fırsatı kaçırmıyor, en zayıf nokta sında yakaladığı CHP’yi Ahmet Türk üzerinden sıkıştırıy­or, bir anlamda açık pazarlık yapıyor.

Kaftancıoğ­lu’nun da işi bitti

Ankara CHP kulislerin­in ikinci sıra sında da İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu meselesi var. CHP’liler bu meselenin de bittiği görüşünde. Onlara göre, Kaftancıoğ­lu için il başkanlığı artık geride kalan bir görev. Belki bir süre siyasi inatlaşma nedeniyle fiili ola rak yürütebili­r ama eninde sonunda o görevi bir başkasına bırakacak.

Bu biliniyor ama korkulan şey bunun yol açacağı sonuçlar. Çünkü yeni il başkanı meselesi iller düzeyin de yeni kongreleri­n, hatta kurultayın yapılmasın­a kadar uzayabilir. Bu ihti mal seçimde adaylık nedeniyle küçük olsa da yine kaygı yaratıyor.

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye