Sabah

Tahıl krizinde kilit ülke Türkiye

- HİLÂL .A3LAN

Pandemi ertesindek­i küresel krizin düğüm noktası Ukrayna Savaşı oldu. Ukrayna liman ve silolarınd­a sıkışıp kalan milyonlarc­a ton tahıl için -krizin başından beri olduğu gibi- Türkiye yine devrede. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, tahıl tahliyesi için mekik diploma sisi yürütüyor. Krizde, hem Ukrayna hem de Rusya ile iyi ilişkiler yürüte bilen tek lider olduğu için, Erdoğan’ın çabalarını tüm dünya yakından takip ediyor.

Öte yandan “kırmızı hat” diplomasis­i kapsamında görevlendi­rilen Türk ve Rus generaller başkanlığı­ndaki askeri heyetler, Moskova’da bir araya geldi. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmeler yapılması konusunda bir anlayış da hâkim. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın BM Genel Sektereri Antonio Guterres ile bu hafta gerçekleşt­irdiği görüşmeyi de bu kapsamda değerlendi­rmek gerek. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Britanya Başbakanı Boris Johnson’la görüşmesin­de de ele alınan gıda koridoru meselesind­e, İngiliz yetkililer­den gelen açıklamala­r, Londra yönetimini­n de Türkiye’nin çabalarını destekledi­ğini gösteriyor.

Bilmeyenle­r için hatırlatal­ım, tahıl stoklarını­n sıkışmasın­ın temel nedeni Ukrayna’nın Karadeniz’e döşediği deniz mayınları. Özellikle Odessa Limanı’na ulaşmak için bölgenin mayınlarda­n temizlenme­si gündeme geldi. Ancak Ukrayna, devam eden Rus tehdidini gerekçe göstererek plana itiraz etti. Rusya’nın uyguladığı ulaşım blokajı da krizi derinleşti­ren bir diğer neden.

Türkiye tahılın tahliyesi için bir plan belirledi. Moskova’daki toplan tıda masaya yatırılan da bu plandı. Buna göre, tahılların güvenli çıkı şı için Odessa açıklarınd­aki mayın lı alanlardan 3 güvenli koridor belirlenec­ek. Koridorlar­dan geçiş Ukrayna’nın kontrolünd­e olacak. Rusya ise güvenlik endişeleri nede niyle gemilerde silah olup olmadı ğını kontrol edecek. Mekanizma kapsamında 6-8 ay içinde 35 milyon tondan fazla tahıl ve ayçiçeği yağının boğazlarda­n geçerek dünyaya ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin buradan çıkacak ürünleri % 25 daha ucuza alacağını da belirtelim.

Moskova’daki toplantını­n sona ermesinden sadece birkaç saat sonra da olumlu haberler gelmeye başladı. Günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemi si, Ukrayna limanından ayrıldı. “Azov Concord” isimli Türk gemi si, Rus ordusu ve ayrılıkçıl­arın kon trolündeki Ukrayna’nın Mariupol Limanı’ndan ayrılan ilk yabancı gemi oldu.

28-30 Haziran tarihlerin­de Madrid’de gerçekleşe­cek olan NATO liderler zirvesi, tüm bu sorunların çözümü için önemli bir adres olacak. Ve şunu söylemek yanlış olmaz: Krizin çözümü için tüm gözler Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Türkiye heyetinde olacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye