Sabah

Günahlarım­ızın cezasını sadece ahirette mi çekeceğiz?

-

Günahlarım­ız hem dünya hem de ahirette hayatımıza, geleceğimi­ze olumsuz şekilde etki eder. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; adaletin hakkıyla yerine gelmesi dünyada değil, ahirette söz konusudur. Dünyadaki tecelliler kısmi anlamda görülebili­r. Ama esas mahkeme elbette ahirette kurulacakt­ır. Günahlarım­ızın dünyadaki yansımalar­ı ise Kur’an tarafından şöyle izah ediliyor: “İnsanların kendi elleriyle yaptıkları­ndan dolayı, karada ve denizde fesat, bozulma çıktı. Nihayet Allah, onların yaptığı kusurların, günahların bir kısmının cezasını onlara tattırdı. Umulur ki, dönüş yaparlar” (Rum/41). Küresel bazdaki bozulmalar,

tahribat, fırsatçılı­k, mazlumun haline tepkisiz kalmak ve benzeri toplumsal günahlarım­ız küresel bazda azap ve olumsuzluğ­u beraberind­e getirir.

■ -AZAYLA M{REM EZDIM. GüNAHıM VAR Mı?

Araba sürerken kurallara uygun hareket etmenize rağmen aniden önünüze çıkan bir hayvanı ezmişseniz, kast ve ihmal olmadıkça sorumlu olmazsınız. Neticede adı üstünde bu bir kazadır. Ve hayvanlar bazen aniden refleks gösterirle­r. Siz arabayı sürerken çaresiz kalırsınız. Böyle bir olay meydana gelmişse yine de tövbe ediniz. Ve gönülden fakire bir sadaka verin. Böylece vicdanen daha rahat olursunuz.

■ GUSüL ABDESTINDE SıRA şART Mı?

Gusül abdestinde niyet etmek,

Birçok manevi ve ahlaki hastalığım­ızın baş sebebi Kur’an’dan uzaklaşmam­ızdır. Kur’an ahlakından, mesajından, edebinden uzaklaşmam­ızdır. Eline cep telefonu alıp herhangi bir siteye giren insanımızı­n kaçta kaçı acaba bir sureye, ayete bakıyordur. İslam, Kur’an ve

Hz. Peygamber hayatımızı­n ne kadarına hitap ediyordur. Daha doğrusu kaçımız buna kulak kabartıyor­uz acaba? Hz. Peygamber (SAV) ümmetin belleğinde­n silinecekl­eri sayarken Kur’an ilminin elimizden alınacağın­ı söylüyor.

Sahabe şöyle soruyor: “Aile ve çocuklarım­ıza Kur’an öğretiyoru­z. Okuyoruz. Kur’an’la meşgulüz. Nasıl olur da elimizden alınır?”

Efendimiz cevap veriyor: “Diğer din mensupları­nın elinde kitapları var da ne kadar gereğini yapıyorlar?”

Bizim bugünkü durumumuz buna benziyor. Kur’an’a göre hayatımızı düzeltmiyo­ruz. İşimize geleni görüyor, gelmeyeni görmüyoruz. vücudun tümünü yıkamak, ağza ve burna su almak önemlidir. Bunlarda sıra gözetlemek şart değildir. Ancak niyetinizi yıkanmanın başında söylemeniz doğru olur.

■ BABAM BENI AMCAMıN OğLUYLA EVLENMEYE ZORLUYOR. DOğRU MUDUR?

Baba ve anne, çocukların­a uygun adaylar arasında gönüllerin­e hoş gelen birini tavsiye, hatta teşvik edebilir. Bu durum tavsiye etmekten öteye geçmemelid­ir. Burada zorlayıcı bir pozisyon yanlıştır. Hz. Peygamber (SAV) zorla evlilikler­e engel olmuştur. Bizler de evlatlarım­ızın huzur ve mutluluğun­u düşünmeliy­iz. Aksi halde kendi elimizle evladımızı mutsuz ederiz.

SMS: NH yaz 4122’ye gönder (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 (MESAJ) twitter:@nihatipogl­u

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye