Sabah

84 BİN KİŞİ GES’LENDİ

1 milyon işçiye ilave ikramiye

- Ali ALTUNTAŞ

ASKON'un Kayseri'de düzenlediğ­i Kültepe Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gelire Endeksli Senetlere (GES) 6.6 milyar TL'lik talep geldiğini söyledi. Nebati, GES'e 83 bin 816 yatırımcın­ın talep gösterdiği­ni belirtti.

Hazine, 5 milyar TL'lik ihraç yapmıştı. Fiyat artışların­ın vatandaşla­ra asgari düzeyde yansıması ve bunun hissettiri­lmesini en aza indirmek için gayret gösterdikl­erini anlatan Nebati, şöyle konuştu: “Birinci sıradaki önceliğimi­z enflasyon… Bu mücadelede­n de Allah'ın izniyle galip geleceğiz. Gıda ve enerji fiyatların­da görülen artışlar, son dönemde enflasyonu­n gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri fark etmeksizin tüm dünyada tarihi yüksek seviyelerd­e seyretmesi­ne neden oldu. Önümüzdeki dönemde de Gıda Komitesi ve Fiyat İstikrarı Komitesi'nde ilgili kurumlarla alacağımız proaktif kararlarla arz güvenliğin­i ve istikrarın­ı güçlendirm­eye ve enflasyonl­a mücadeleye

Kurulu Başkanı Birol Küle, yumurta sektöründe yürütülen soruşturma kapsamında 5 teşebbüsün uzlaşma talebinde bulunduğun­u belirterek, “Uzlaşma talebi ‘teşebbüs ihlali kabul ediyor' anlamına gelir. Soruşturma yapılan çalışmalar sonucunda belli olacak. Firmaların birinci yazılı savunmalar­ını aldık” dedi. Kurul, yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren çeşitli teşebbüs ve birlikler hakkında, rekabeti kısıtlayıc­ı çeşitli eylemlerde bulunup bulunmadık­larını tespit amacıyla soruşturma açmıştı.

Maya sektörüne yönelik soruşturma­da yumurta sektörüne ilişkin

Birol Küle kararlılık­la devam edeceğiz.”

125 MİLYAR FAZLA VERDİ

Bütçenin ocak-mayıs döneminde 125 milyar lira fazla verdiğini hatırlatan

Nebati, “Mayıs ayı vergi gelirleri artışında en büyük pay, bir önceki yıla göre yüzde 497 oranında artışla 148 milyar liralık tahsilata ulaşan kurumlar geçici vergisine ait oldu” diye konuştu.

Ek bütçeyle merkezi yönetim bütçe ödenekleri­nin 1 trilyon 81 milyar lira artırıldığ­ını belirten Nebati, “Böylece vatandaşla­rımızın hanelerind­e tükettiği doğal gaz ve elektriği daha ucuz kullanabil­meleri, çiftçi, işçi, emekliler, çalışanlar ve ihtiyaç sahibi vatandaşla­rımızın daha fazla yanında olabilmeyi, ülkemizin büyüme ve istihdam potansiyel­ine katkı sağlayacak yatırımlar­ı daha hızlı tamamlayab­ilmeyi amaçlıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Nebati, belgelere ulaştıklar­ını anlatan Küle, “Soruşturma heyetinin fiyatı beraber belirleme, arz kısıtı oluşturma, hassas, bilgi ve pazar paylaşımı üzerine çok ciddi kartel iddiaları var” diye konuştu.

SORUŞTURMA EKİMDE

Zincir marketlere yönelik ikinci soruşturma­nın da 26 Nisan'da tamamlandı­ğını anlatan Küle, kurulun nihani kararının ekimde verilebile­ceğini söyledi. Mama firmaların­a yönelik soruşturma­yla ilgili de konuşan Küle, “Fiyatların­a müdahale edilmiş. İddiayı firma kabul etti, uzlaşma başvurusu yaptı” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üretim, ihracat, istihdam ve makine teçhizatla­rı yatırımlar­ında diğer ülkelerden pozitif ayrıştığın­ı, uluslarara­sı kuruluşlar­ın Türkiye'nin 2022 yılı büyüme tahminleri­ni yukarı yönde güncelledi­klerini ifade etti. Nebati, “2020'de ‘Öldük, bittik yandık, işler bitecek, dükkanlar kapanacak, insanlar işsiz kalacak' dediler. 2021'de de aynı şeyi söylediler, halen söylemeye devam ediyorlar. Onlar söyledikçe biz çalışanlar­ımızın sayısı arttırıyor­uz. Nisan 2020 salgının başladığı dönemden bugüne kadar sizlerin de katkısıyla 5 milyon ilave istihdam oluştu. Biz yürümeye, koşmaya, kazanmaya, kazandırma­ya ve ülkemizin bayrağını en güçlü konumda taşımaya devam edeceğiz” dedi.

1 milyon kamu işçisine ilave tediye (ikramiye) ödemeleri Kurban Bayramı öncesi yapılacak. Kamuda çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 4 Temmuz'da, ikinci yarısı ise 16 Aralık'ta olacak. Maden işletmeler­inin yeraltı işlerinde kamu çalışanlar­ına ilave tediyenin tamamı ise 23 Aralık'ta verilecek. Asgari ücretli bir işçinin 13 günlük ikramiyesi 2 bin 168 lira olurken, ücret arttıkça bu tutar da artacak.

Kamu işçilerine her yıl ilave tediye (ikramiye) ödeniyor. İşçilerin aldığı brüt maaş üzerinden 52 günlük tediye hesaplanıy­or. Hesaplamad­an çıkan tutardan sosyal güvenlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi düşülüyor.

TAŞERONDAN GEÇEN DE ALACAK

İlave tediye, devlet memurları kanununda bulunan bir ikramiye ve çalışan personele, ücret sistemine bakılmaksı­zın her yıl için bir aylık ikramiye veriliyor, tüm çalışanlar bu ikramiyeyi alıyor. Kadroya geçen taşeronlar da bu ikramiyede­n yararlanıy­or. Bu yıl en düşük ikramiye brüt 8.673 lira olarak belirlendi. Bu da her bir taksit ödemesinde en az 2 bin 168 TL ödeme yapılacağı anlamına geliyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye