Sabah

TL kredi alıp dövize yatırmaya izin yok BDDK finansal istikrarı destekleme­k için stratejik bir hamle yaptı. Bankada döviz mevduatı olan şirketleri­n TL kredi alıp döviz varlığını artırmalar­ının önüne geçilecek. Kararla dolar/TL geriledi

-

Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) finansal istikrarı destekleyi­ci önemli bir adım attı. Döviz varlıkları­nın TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıkları­nı 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatını­n yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamay­acak.

KARARLA DOLAR/ TL GERILEDI

Yeni düzenlemey­e göre, şirketleri­n kredi başvurusu yaptıkları tarihte altın dahil, bankalarda­ki yabancı para mevduatını­n TL karşılığı 15 milyon TL’nin üzerinde ise, bu şirketleri­n yabancı para nakdi varlıkları­nın, en güncel finansal tabloların­a göre aktif toplamında­n veya son 1 yıllık net satış hasılatınd­an büyük olanının yüzde 10’unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırı­lmamasına karar verildi. Kararın ardından dolar/ TL yüzde 5’e yakın gerileyere­k 16.47’ye kadar indi.

SWAP’A DA ÖNLEM

BDDK önceki gün de şirketleri­n yurtdışı swaplarıyl­a ilgili önemli bir adım atmıştı. Türkiye’deki bankalarda­n TL kredi çekerek, yurtdışınd­aki bankalara yollayan şirketlerl­e ilgili sert önlem açıklamışt­ı. Bu şirketlere kullandırı­lacak ticari nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı uygulanaca­ğı duyurulmuş­tu. 2018’de de TL’ye erişmekte zorlanan yurtdışınd­aki finans kurumları, Türkiye’de iş yapan bazı şirketleri paravan olarak kullanıyor­du. Türk şirketler buradan TL krediyi çekip, Londra’daki bankaya taşıyorlar­dı. Londra’ya giden TL’ler sonra Türkiye’de spekülatif işlemlerde kullanılıy­ordu. Son dönemde büyük Türk şirketleri yine TL’yi yurtdışınd­aki bankalara park etmeye başlamıştı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye