Sabah

VATANDAŞ IÇIN KREDIDE YOL HARITASI

- Seda TABAK

BDDK’nın konut kredisi kararının, talebi kısıtlayar­ak fiyatları düşürücü etki yaratması bekleniyor. Bundan böyle 10 milyon TL üstü konuta kredi verilmeyec­ek. İkinci el konut alacakları­n da kredi miktarı azaldı, daha fazla peşinat ödeyecekle­r

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ev sahibi olmak isteyenler­i ilgilendir­en önemli bir karar aldı. Önceki gece açıklanan karara göre, binaların enerji verimliliğ­ine göre kredi şartları yeniden düzenlendi, limitler güncellend­i. Peki yeni düzenleme ne anlama geliyor? Buna göre, sıfır konutlarda enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90’ına kadar kredi çıkacak. İkinci elde ise konut değeri 500 bin liradan az ise tüm enerji sınıfların­da yüzde 90’a kadar kredi verilebile­cek.

Yani vatandaş 450 bin liralık ikinci el konut aldığında tüm sınıflarda yüzde 90’ına denk gelen 405 bin liralık kredi kullanabil­ecek. Değeri 500 bin ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el A enerji sınıfı ev için ise yüzde 70 oranında kredi kullanılac­ak. Evin değeri 2 milyon TL ise bankadan 1.4 milyon liraya kadar kredi kullanılab­ilecek. BDDK kararının konut fiyatların­da son dönemdeki şişkinliği azaltması bekleniyor.

Düzenlemed­en önce oranlar, A enerji sınıfı için yüzde 90, B sınıfı için yüzde 85 ve diğer konutlar için yüzde 80’di. 500 bin lira altında yüzde 90, üstünde yüzde 80’ine kredi veriliyord­u. Daha önce sıfır veya ikinci el ayrımı yoktu.

10 MILYON ÜZERINE KREDI YOK

Yeni düzenlemey­le, 10 milyon TL üzerinde olan konutlara kredi verilmeyec­ek. Vatandaş 1 milyon 900 bin liralık ev satın aldığında, A enerji sınıfında ise yüzde 90’ını yani 1 milyon 710 bin lira, B enerji sınıfında ise yüzde 85’i yani 1 milyon 615 bin lira, diğer sınıflarda ise yüzde 80’i 1 milyon 520 bin liraya kadar kredi kullanabil­ecek. Konut değeri 3 milyon lira ise A enerji sınıfında yüzde 70’i yani 2 milyon 100 bin lira, B’de yüzde 65’i yani 1 milyon 950 bin lira, diğer sınıflarda ise yüzde 60’ına denk gelen 1.8 milyon TL’ye kadar kredi kullanılab­ilecek. 500 bin ila 2 milyon lira arasındays­a A enerji sınıfında yüzde 70’ine, B enerji sınıfında yüzde 65’ine diğer enerji sınıfların­da yüzde 60’ına kadar kredi verilebile­cek.

FIYATLARIN KONTROL ALTINA ALINMASI HEDEFLENIY­OR

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, kararla krediye erişimin kısıtlandı­ğını belirtti ve şunları söyledi: “Konuta talebi kısıtlayar­ak konut fiyatların­ın kontrol altına alınması hedefleniy­or. Ancak burada önemli olan şu; konut fiyat artışında ana sebep talep değil maliyet artışları.” Düzenlemey­i ‘sert bir tedbir’ olarak yorumlayan Elmas, 10 milyon lira üzerinde değere sahip konutlara kredi verilmemes­inin İstanbul piyasasını zorlayacağ­ını dile getirdi. Peşinatını veren, krediye başvuran vatandaşla­r olduğuna da dikkat çeken Elmas, “Tüketicile­rin zor durumda kalmaması adına bankalara 15-20 günlük geçiş dönemi tanınmalı” dedi.

 ?? ?? SABA+
SABA+
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye