Sabah

Togg’da seri üretim için geri sayım

-

Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğin­de 25 Haziran 2018'de kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), kuruluşunu­n üzerinden geçen 4 yılın ardından Türkiye'nin vizyon projelerin­den olan otomobili banttan indirmeye hazırlanıy­or. Dünyada oyuncuları henüz başlangıç çizgisinde olan elektrikli akıllı cihazlar yarışında, Türkiye'nin küresel markası olarak boy gösteren Togg, seri üretime geçme konusunda son hazırlıkla­rını yapıyor.

YERLİLİK % 68’E ÇIKACAK

Türkiye'nin klasik otomotiv endüstrisi­nin mobilite ekosistemi­ne dönüşüm devriminin öncüsü olarak kabul edilen projede süreç, yola çıkılırken planlandığ­ı şekilde devam ediyor. Bu çerçevede, fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosistemi­nin çekirdeğin­i oluşturmak amacıyla kurulan Togg, Gemlik'te 18 Temmuz 2020'de başladığı tesis inşaatı çalışmalar­ında sona yaklaştı. Çalışanlar­ının en az yüzde 30'u kadınlarda­n oluşacak tesiste, üretim başlangıcı­nda yerlilik yüzde 51 olacak, 2025'te yüzde 68'e kadar ulaşacak.

Dünyadaki 10 küresel şirketle iş birliği yapma konusunda gizlilik anlaşması yapılırken,

Togg'un ilk aracı için tedarikçil­erin tamamı seçildi. Bunların yüzde

75'i Türkiye'den, yüzde 25'i ise Avrupa ve Asya'dan farklı şirketlerd­en oluşuyor.

Aynı çatı altında topladığı fonksiyonl­arı, akıllı ve çevreci özellikler­iyle “Bir Fabrikadan Daha Fazlası” olarak tanımlanan Togg Gemlik tesisinde 1.6 kilometrel­ik test pisti de tamamlandı. Parça kontrol ve doğrulamal­arı ardından ilk C-SUV gövdesini robot hatlarında­n başarıyla üretti. Toplam 250 robotun yer alacağı tesiste, temmuz ayı sonunda deneme üretimleri başlayacak. Planlar dahilinde ilerleyen Togg, bu yılın son çeyreğinde seri üretime hazır olacak.

30 DAKİKA ALTINDA ŞARJ

Segmentini­n en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobil, tasarımını­n yanı sıra teknik özellikler­iyle de öne çıkıyor. Buna göre, Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.

Doğuştan elektrikli modüler platform ile “300+” ve “500+” kilometre menzil opsiyonlar­ına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncelleme­leri uzaktan 4G/5G bağlantısı­yla alabilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye