Sabah

Pınar Gültekin sizin kızınız olsaydı...

- ŞEBNEM BURSALI EdLt|r: Ulaş YILDIZ- Tasarım: Halil NADAR ·ye J|nder TL MH

Onların ismi bazen Pınar, bazen Ayşe, bazen Özgecan, bazen de Duygu. İsimleri farklı ama kaderleri aynı. Gerçi kadına yönelik şiddet ya da cinayetler­e “kader” demek ne kadar doğru olabilir ki? Kimi yıllardır gördüğü şiddetten kur tulmak için kocasından boşanmak istediğind­e, kimi küçücük yaşında henüz sevgili iken gördü ğü işkenceden kaçmak isterken, kimi aldatıldı ğı için ayrılmaya çalışırken hayatların­ın baharın da katledildi­ler.

Hepsinin katili birer erkekti. Hem de bu erkekler, namusunu, bedenini, kendisini ema net ettikleri, en kutsal saydıkları değerleri birlikte yaşamak için yola çıktıkları sevdikleri, sevdicek leri idi! Bir erkek tarafından vahşi biçimde kat ledilen Pınar Gültekin’in hikâyesi, hepimizin kanını bir kez daha dondurdu. Boğulmaya çalı şıldı, diri diri yakıldı, yetmedi üzerine kilolarca beton döküldü!

Olayın meydana geliş biçimi bu kadar tra jik ama mahkemenin verdiği karar da o kadar içimizi acıttı. “Haksız tah bakanlık olarak hem bizzat takip ettiğini bildiğim rik” indirimine layık görü Bakan Yanık, kararın haksız ve kamu vicdanını, len cani, 14 yıl sonra senin, adalet duygusunu örseleyen bir karar olduğu benim, bizim aramıza katı nun altını bir kez daha çizdi. lacak. Boynuna 6 kez Mağdurun zararını telafi etmek kadar toplu dolanan halat yetmedi mun adalet duygusunu da tahkim etme zorunlu ği gibi diri diri yakılan, luğunu unutmamak gerektiğin­i hatırlatan Bakan üzerine bir de kilolar Yanık, davanın istinaf ve tüm süreçleriy­le hem ca beton dökülen Pınar bizzat hem de bakanlık olarak ilgilenece­kleri Gültekin, ne yapmış olabi nin altını çizdi. Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu lir ki “haksız tahrik” kapsa toplantısı­nda Başkan Erdoğan’a konuyla ilgi mında bu kadar acıyı, vahşeti hak edebilecek? li detaylı sunum yapacak olan Yanık, Pınar’ın

Hukukta yeri var; “haksız tahrik” evrensel hem ailesi hem de avukatı ile sürekli temasta bir hukuk düzenlemes­i. Avukat Serkan Toper, oldukların­ı da hatırlattı. mevcut durumla ilgili yorumunda çok isabet Şiddetin, sadece kadına değil her canlı li: “Haksız tahrike konu eylemin ne oldu ya yönelik cinayetin biri bile fazla. Bu konu ğuna ve kamuoyu vicdanında kabul görüp da hükümetin ve yasama organının hassasiyet­i görmeyeceğ­ine bakmak lazım. Kadın hak ortada. Uygulama noktasında hâkim ve savcı ları mücadelesi, bir adım geri atamaya lara vicdani inisiyatif de verildiğin­i biliyoruz. cağımız haklı ve meşru bir mücadeledi­r. Ama buna rağmen neden hâlâ bu olaylar yaşa Karar, kamu vicdanında çok ağır bir yara nıyor? Tek başına kanun uygulayıcı­ları suçla açmış olmakla birlikte, kararın düzeltil mak en kolay yol olur ama empati yapmak, mesi için üst mahkemeye gidilmesi ve herkes için en sarsıcı fakat en doğru yol olacak takibi şarttır.” tır kuşkusuz.

Kendisi de bir hukukçu olan Aile ve Sosyal Bu kararı veren hâkime sormak isterim: Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile görüş Pınar Gültekin sizin kızınız olsaydı yine aynı tüm. Dava sürecini en başından bu yana hem kararı verebilir miydiniz?

TZitter #seEnemEurs­ali SMS SBU ya]

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye