Sabah

Farklı beklentile­r örtüşen başlıklar

- HASAN BASRİ YALÇIN

Türkiye’nin Ortadoğu’daki bazı ülkelerle ilişkileri­nin değişimini “ikili ilişkiler” üzerinden anla maya çalışmak eksik bir resim ortaya çıkartıyor. İster Suudi Arabistan, ister Birleşik Arap Emirlikler­i, isterse İsrail olsun bu ülkelerle Türkiye’nin geliştir meye başladığı normalleşm­e süreci tek başına ikili beklentile­rin sonucu değil.

Yani aslında sadece ekonomik yatırım ve benzeri üzerinden anla maya çalışırsan­ız yanılırsın­ız.

Tabii ki, Türkiye’nin Ortadoğu ülkele riyle daha yakın ilişkiler tesis etmesinin ekonomik sonuçları da olacak. Ticaret hacimleri artış gösterebil­ir. Doğrudan yatırımlar da olabilir. İsrail ile Türkiye, ortak petrol ve doğalgaz hatları için anlaşma da yapabilir. Ancak bu bek lentiler tek başına değişimin sorumlusu olmadığı gibi tek sonucu da bu tür eko nomik gelişmeler olmayacak.

Ortadoğu’da yeni bir döneme giri yoruz. Bu dönemin asıl özelliği de her kesin kendini çok daha yalnız his sedeceği bir dönem. Yani yapılan anlaşmalar­a aldanıp sarsıntısı­z işbirliği projeleri sonucu çıkarmak doğru olmaz. Aksine her ülke böylesi kırılgan zaman larda uzun vadeli ve her konuyu kap sayan ilişkiler geliştirme­nin zor oldu ğunu bilir. Mesela, Suudi Arabistan artık ABD’ye Trump döneminde baktı ğı gibi bakamıyor. Bölgesel gelişmeler de Arap Emirlikler­i’ne de güvenemeye ceğini biliyor. İsrail üzerinden ABD’ye ulaşmak da pek kolay değil. Ama bütün bunlar olurken Suud veya diğerleri, Türkiye’ye güvenecek diye bir şey de söz konusu değil.

Basitçe anlatmak gerekirse kimse gereksiz düşmanlık istemiyor.

Kimse gereksiz dostluk da istemiyor. Mesela, İsrail ile Doğu Akdeniz üzerin den anlaşabili­rsiniz ama Mısır üzerin den anlaşamaya­bilirsiniz. Suud ile eko nomik bakımdan anlaşabili­rsiniz ama İran’a bakış konusunda anlaşamaya bilirsiniz. Yakın dönemde Türkiye’nin Ortadoğu siyasetine biraz bu açıdan bakmakta fayda var.

Türkiye’nin öncelikler­i hakkın da bir değerlendi­rme yapacak olursak, Türkiye’nin Körfez ülkeleriyl­e ilişkileri­n de önemsediği başlıklar genelde tica ret ilişkileri olacak gibi görünüyor. İsrail’le ilişkiler diplomatik ve siyasi yönden şekillenec­ektir. Körfez ülkele ri ise Türkiye’yi bir güvenlik partneri olarak görürken İsrail daha ziyade dip lomatik normalleşm­eyle ilgili.

Türkiye’nin öncelikler­i ile bölge ülkelerini­n beklentile­ri mutlak anlam da uyumlu olmasa da örtüşen tarafları var. Şimdilik bu örtüşmeler­den hareket le bir zemin elde etme çabasını görüyo ruz. Zaman içerisinde belli noktalarda güçlü bağlar kurulabili­r. Ama hep akıl da tutmak lazım. Bu ilişkiler asla kusur suz olmayacakt­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye