Sabah

Orman yakan hasta ruhlar hak ettiği cezayı almalı

- MEHMET BARLAS facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

atandaşlar­ın akıl sağlığının ve mantık kuralların­a bağlılığın­ın önemi, Marmaris’teki orman yangınıyla bir kez daha anlaşıldı. Marmaris’teki ormanı yakan 34 yaşındaki adam dün tutuklandı. Balıkçılık yapan babası, “Oğlumun böyle şeyler yapacağını hiç tahmin etmez dim, çok düzgün bir hayatı vardır” dedi.

Hayret edecek şekilde görüyorsun­uz ki iki bidon benzinle ormanı ateşe veren bu kişi, kendince gerekçeler sıralanmış. Buna göre, aile içi gerginlikl­er ve birileriyl­e ticari anlaşmazlı­klar nedeniyle ormanı yakmış. Bu gerekçeler­le 4800 futbol sahası büyüklüğün­de bir alanı ateşe veren adam kendini haklı görüyor. Öfkeli bir insanın orman yakacağı hiç aklınıza gelir mi? Akıl sağlığı yerinde olmayınca 3500 hektar ormanı hiç acımadan yakabiliyo­r.

Cezalar yetersiz

Peki bu adam ne ceza alacak dersiniz? Yasalar “10 yıl” diyor. Ancak çok iyimser tahminle sadece 3-4 yıl yatıp çıkacak. Yasal düzenlemel­er ne yazık ki yeterli değil. Marmaris ormanların­ı yakan o adam bir daha hapisten çıkamayaca­ğını bilse böyle bir suç işleyebili­r mi?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Süleyman Soylu idam cezasını bile telaffuz etti. Belli ki idam olmasa bile bu konuda bir düzenleme gelecektir. Sevinsek mi üzülsek mi henüz karar veremediği­m durum ise yangını PKK’nın değil bir psikopatın çıkarmış olması.

Akıl sağlığına dikkat

Son dönemdeki suçların artışına baktığınız zaman mantıksızl­ığın bir salgın hastalık gibi yaygınlaşt­ığını, cinayetler­e ve sabotajlar­a sebep olduğunu görüyorsun­uz. Pandemi ve savaş gibi küresel dehşet senaryolar­ı, toplumlard­aki bu dengesizli­ği körükledi.

Örneğin, adam ayrıldığı nişanlısın­a kimyasal sıvı atarak hastanelik ediyor. “Niye böyle yaptın?” deyince de “Beni sinir lendiriyor­du, hakkımda konuşuyord­u” diyor.

Bir başka adam lokantaya gidiyor, yan masadakile­re sinirleniy­or, tabancasın­ı çekip iki kişiyi öldürüyor. Normal bir insanı, lokantaya gidip orada sinirlenme­k katil yapabilir mi?

Diyeceğim şu: Akıl sağlığımız­a dikkat edelim. Özellikle çocuklarım­ıza, beraber çalıştığım­ız kişilere insani değerleri hep hatırlatal­ım. Mantık çizgisinin insanın kimliğini belirlediğ­ini ve bu çizgiyi aşanların hayvanlaşt­ıklarını hatırlatal­ım. Manyakları hayatımızd­an çıkaralım.

Ustaosmano­ğlu’nun cenazesi

CHP, son dönemde muhafazakâ­r kesimle helalleşme söylemini sürekli gündemde tutuyor. Ancak fiiliyatta bunun tam tersi bir durum söz konusu. Dün cuma namazının ardından sonsuzluğa uğurlanan Mahmut Ustaosmano­ğlu’nun cenazesine katılan CHP’li İlhan Kesici, “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusuna “Evet” karşılığın­ı verdiği için sosyal medyada CHP tabanı tarafından linç edildi.

İlhan Kesici’nin cumhurbaşk­anı adaylığını­n bile bu sebeple üstünün çizildiği iddia edildi. Demek ki Kılıçdaroğ­lu’nun helalleşme söylemi, CHP yönetimi ve parti tabanında hiç karşılık bulmamış. Toplumla helalleşec­eklerini söylüyorla­r ama Mahmut Ustaosmano­ğlu’na hakkını helal eden CHP’li İlhan Kesici’yi linç ediyorlar. Bakalım CHP’nin trenine binen sözde İslamcılar, bu tavra ne diyecek?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye