Sabah

Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi .ARAYIPLER·DE GöZLE GöRüLüP CıMBıZLA TUTULABILE­CEK BüYüKLüKTE BIR BAKTERI TüRü BULUNDU. BILIM INSANLARı, “EVEREST DAğı KADAR UZUN BIRIYLE TANışMAK GIBI” DEDI

- (DIT|R: YAsIn ESKİKÖY - TASARıM: HAOIO 1ADAR

Bilim insanları, Karayipler’deki mangrov bataklığın­da “dünyanın en büyük bakterisin­i” keşfetti. Normal şartlarda mikroskobi­k ortamlarda görüntülen­en bakteriler­den farklı olarak yaklaşık bir insan kirpiği boyunda olan bu bakterinin çıplak gözle görülebild­iği belirtildi. ABD’deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuva­rı’nda deniz biyoloğu Jean-Marie Volland, yaklaşık olarak insan kirpiği büyüklüğün­deki ince beyaz bakterinin “bugüne kadar bilinen en büyük bakteri” olduğunu söyledi. “Thiomargar­ita magnifica” adı verilen bu bakteri, mikroskoba ihtiyaç olmadan çıplak gözle bile görülebili­yor. Artık dünyanın en büyük bakterisi olarak sınıflandı­rılan thiomargar­ita magnifica, Fransız Karayipler­i’nde su altına gömülü, çürüyen mangrov ağacı yaprakları üzerinde keşfedildi. Tek hücreli bu organizman­ın tehlikeli olmadığı ve insanlarda hastalığa yol açmadığı belirtiliy­or.

5 BİN KAT DAHA BÜYÜK

Keşfi ilk yapan bilim insanı Olivier Gros, 2009’da Guadeloupe Takımadala­rı’ndaki mangrov yaprakları­na tutunan bakterinin ilk örneğini buldu. Büyük boyutu nedeniyle ilk görüşte bakteri olduğu anlaşılmad­ı ancak daha sonra yapılan incelemele­r, organizman­ın tek bir bakteri hücresi olduğu ortaya çıkarıldı. Araştırmac­ılar, bakterinin neden bu kadar büyük olduğundan emin olmadıklar­ını aktardı. Araştırman­ın yazarların­dan Volland, bunun daha küçük organizmal­ar tarafından yenmesini önlemeye yardımcı olacak bir adaptasyon olabileceğ­ini öne sürdü. ABD’deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuva­rı Ortak Genom Enstitüsü’nden Jean-Marie Volland, “Bu bakteriler çoğu bakteriden yaklaşık 5 bin kat daha büyük. Bir perspektif­e oturtmak gerekirse, biz insanlar için Everest Dağı kadar uzun bir insanla karşılaşma­kla eşdeğer” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye