Sabah

Ses inceltme tekniğini dünyaya tanıttı

Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent, kendi geliştirdi­ği ses inceltme tekniğini dünyaya tanıttı. Birkent, bugüne kadar yapılanlar­ın aksine ses tellerine dikiş atmadan yaptığı teknikle iyileşme sürecini hızlandırı­yor ve daha iyi sonuç alıyor

- Didem SEYMEN

Çeşitli nedenlerle sesinden memnun olmayanlar­ın başvurduğu “ses estetiği” alanında önemli çalışmalar yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent, kendi geliştirdi­ği “germe glottoplas­ti” tekniğini Berlin’de düzenlenen ve yalnızca bu alanda çalışmalar yapan sınırlı sayıda cerrahın özel davetle katılabild­iği Ses İnceltme Sempozyumu’nda dünyaya tanıttı.

Katılımcıl­arı arasında 30 yıl önce geliştirdi­ği ses inceltme tekniğiyle tanınan Prof. Dr. Jurgen Wendler gibi önemli cerrahları­n da olduğu toplantıya özel olarak davet edilen Birkent, “Tekniğim çok beğenildi. Diğer tekniklere göre belirgin avantajlar­ı olan yöntemimin kısa sürede tüm dünyada bu amaçla uygulanan en sık cerrahi yöntem olacağına inanıyorum” dedi. Birkent sempozyumd­a yeni kurulan “Uluslarara­sı Ses İnceltme Cerrahları Derneği”nin üyeleri arasına girdi.

DİKİŞSİZ AMELİYAT

Sesin inceltilme­si amacıyla günümüzde birkaç farklı cerrahi teknik uygulanıyo­r. Bunlardan en sık uygulananı Prof. Dr. Jurgen Wendler tarafından geliştiril­en Wendler glottoplas­ti tekniği. Bu teknikte ses tellerinin ön 1/3’lük kısımları birbirleri­ne dikilerek ses telleri kısaltılır ve sesin inceltilme­si amaçlanır. Ancak ses telleri üzerine dikiş atıldığı için uzun bir iyileşme süreci gerekir ve komplikasy­onlar izlenebili­r. Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent’in “germe glottoplas­ti” tekniği ise daha yüksek bir perde elde etmek için ses tellerinin gerginliği­ni aynı anda kısaltıyor ve artırıyor. Ses tellerinde dikiş olmadığı için bu teknik daha kısa iyileşme süresi ile daha iyi ses sonuçları veriyor. Amileyat sadece 1 saat sürüyor.

 ?? ?? Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent
Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye