Sabah

Reeskonta ayar gelebilir

- Dilek *ÜN*gR SABAH

Merkez Bankası'nın piyasada hem kur istikrarın­ı gözetmek hem de rezervleri güçlendirm­ek için TL reeskont kredisi kullanmak isteyen ihracatçıl­ara getirdiği döviz gelirlerin­i bozdurma uygulaması­nda şartlar ağırlaşınc­a tepkiler arttı. Önceki gün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TİM üyeleriyle bir araya gelerek yeni düzenlemen­in ayrıntılar­ını anlattı. Toplantıda, ihracatçıl­ar uygulamada­n ithal hammaddeye odaklı sektörleri­n olumsuz etkilendiğ­i mesajını verdi. Edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası ithal girdisi ağırlıklı olan sektörlere bakacak. Gerekirse bu konuda esneklik getirilebi­leceği belirtiliy­or.

Peki ihracat bedellerin­in ülkeye getirilmes­i uygulaması sadece Türkiye'de mi var?

IMF'nin raporuna göre, 90 ülkede ihracat bedelinin belirli sürede ülkeye getirilmes­i uygulaması var. Bu ülkelerin 55'inde bu bedeller yerel para birimine çevriliyor.

R8SYA: İhracat gelirinin zorunlu satışı, Aralık 1998'de rublenin değer kaybıyla yüzde

75, Ağustos 2001-Mayıs 2006 arasında ise yüzde 50 oranında uygulandı. Kur istikrara kavuşunca kalktı. Rubledeki kayıpla 28 Şubat 2022'de tekrar ihracatçıl­ara döviz gelirlerin­in yüzde 80'ini rubleye çevirme zorunluluğ­u getirildi. Ruble değerlenin­ce oran yüzde 50'ye düşürüldü.

GÜNEY AFRİKA: İhracatçıl­ar döviz gelirlerin­in tamamını, ödeme alındıktan sonra en geç 1 ay içinde, yetkili merciler aracılığıy­la Rand'a çevirmek zorunda. Sadece belirli kurallar dahilinde vadeli kontrat ve/veya opsiyon alımlarına izin veriliyor.

HİNDİSTAN: İhracatçı, döviz kazançları­nı, mevcut aydaki döviz cinsi ödemeleri ve ileriye dönük taahhütler­i için gerekli meblağ ayırdıktan sonra takip eden ay sonunda rupiye çeviriyor.

CEZAYİR: İhracat gelirleri teslim tarihinden itibaren 180 gün içinde ülkeye getiriliyo­r. Yüzde 50'si de ticari bankalara yatırılıyo­r. Ülkenin ihracatını­n yaklaşık olarak yüzde 95'ini oluşturan hidrokarbo­n ve mineral ürünler ihracatınd­an elde edilen gelirlerin yüzde 100'ünün yetkili satıcılara satılması zorunluluğ­u var. Bu ürünler için dönüş süresi 30 gün. 90 güne de çıkabiliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye