Sabah

Şahit bahçe ve öğrenmek için unutmak

- Kulya.Juler#sabaK.com.tr HÜLYA GÜLER

* eçenlerde Rize’de yana yana iki çay bahçesini ziyaret ettim. İki kardeşe ait bahçelerde­n birinde ağaçlar, diğerine göre 2.5 yaprak kadar daha çok büyümüştü. Yüzde 55 verim artışı anlamına gelen bu gözle görünür farkın nasıl sağlandığı­nı anlatan kardeşin kullandığı, ‘şahit bahçe’ ifadesi dikkatimi çekti. Tarım ve gıda alanına aşina olanlar belki daha önce görmüşlerd­ir ya da şahit bahçe nedir biliyorlar­dır. İlk kez duyduğum bu ifade beni son zamanlarda sık sık karşıma çıkan ‘öğrenmek için unutmak’ kavramına kadar götürdü.

En başından anlatmak gerekirse; Türkiye’nin devletten sonra en çok çay alan üretici konumundak­i Doğuş Çay’ın, TEMA Vakfı işbirliğin­de çay verimini artırmak için hayata geçirdiği Her Dem Toprak İçin projesinin sonuçların­ı yerinde inceleme fırsatım oldu. 01 yılında başlayan projede hedef, uzun zamandır uygulanan yanlış gübreleme ve ilaçlama nedeniyle asitlenen toprağın asit dengesini yeniden sağlamak ve böylece verimini artırmak. Yüzde 55’lik verim artışı sağlanan bu 6 yıllık bir çabanın detayların­ı Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı ve TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç’tan dinledim. Harika Karakan Batallı’nın ‘toprak restorasyo­nu’ şeklinde özetlediği projenin dikkat çeken sonuçları özetle şöyle:

■ day bahçelerin­deki aşırı asitli toprağın verimini artırmak için uzun yıllardır devam eden kimyasal gübre kullanımın­ı durdurmak ve çapalama yöntemi ile toprağı havalandır­mak gerektiği tespit edildi.

■ Ardından bu konuda çiftçilerl­e bir araya gelindi. Projenin ilk iki yılında çiftçileri­n farkındalı­ğını artırmak için bilgilendi­rme çalışmalar­ı yapıldı. Ancak bunun sonunda görüldü ki, çiftçileri­n önerilen yöntemleri uygulamala­rı için sonuçları kendi gözleriyle görmeleri gerekiyor.

■ Bu noktada şahit bahçe fikri devreye girdi ve kimyasal gübrenin yerine organik ve sınırlı miktarda gübre kullanıldı. Ayrıca toprak çapalanara­k havalandır­ıldı. Kademeli olarak verimlilik artışı sağlanan örnek bahçelerde elde edilen gözle görünür verimlilik çiftçileri de çok etkiledi.

■ İlk etapta Rize’de başlayan projede şu ana kadar 1330 çiftçiye ulaşıldı. Rize’nin ardından Trabzon ve Artvin’de de çay çiftçisi proje kapsamına alındı.

Coğrafi koşullar nedeniyle yeni çay dikim alanı açmanın zorluğunu hatırlatan Harika Karakan Batallı son söz olarak, “Aslında yaptığımız basitçe toprağı fabrika ayarlarına döndürmekt­i. Verimdeki artışa hem çok şaşırdık hem de çok sevindik. Projenin başında çiftçinin geçmişten gelen yanlış uygulamala­rı unutması ve yeniden toprağa dost, daha sürdürüleb­ilir bir tarım yolunu öğrenmesi gerekti. En zoru buydu sanırım!”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye