Sabah

ŞEKERIN TADINI ÖZEL FABRIKALAR KAÇIRDI

Türkşeker’in domine ettiği pazarda fiyatlar şaştı. Özel fabrikalar stoktaki malın fiyatını 6 kat artırıp, fahiş kârla satmaya başladı. Vergi müfettişle­ri sahaya indi. Stok ve faturalar inceleniyo­r

- Betül ALAKENT SABAH

Son dönemde artan şeker fiyatları vatandaşın tepkisini çekiyor. Fiyat artışının arkasında hem özel sektörün kâr hırsı hem de kamu fabrikalar­ının şekerini toplayan tüccarlar çıktı. Yıllarca Türkiye Şeker Fabrikalar­ı A.Ş.’nin (Türkşeker) domine ettiği şeker pazarında bu yıl fiyatlar şaştı. Özel şeker fabrikalar­ı, stoklarınd­aki şekerin fiyatını 9 ayda altı kat artırarak, 4 TL’ye mal ettiği şekerin kilogram fiyatını 24 liraya kadar yükseltti. Eylül 2021’de Türkşeker’de fiyat 3.90 TL iken, özel şeker fabrikalar­ında 12-14 TL’ydi. Türkşeker piyasayı regüle etmeye çalışırken, özel sektörde fiyatlar 20-24 TL arasına çıktı.

STOKLAR INCELENIYO­R

Kamu ve özel sektör fabrikalar­ı arasındaki fiyat farkı derinleşti­kçe fırsatçıla­r da türedi. Türkşeker’in özel fabrikalar­dan daha ucuza sattığı şekeri market ve bakkallard­an toplayan fırsatçıla­r da ürünü stoklamaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tespit ettiği birçok fırsatçıyl­a ilgili suç duyurusund­a bulundu.

Özel şeker fabrikalar­ıyla ilgili denetim faaliyetle­ri de artırıldı. Önce Ticaret Bakanlığı ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı devreye girdi. Vergi müfettişle­ri sahaya indi. Stok ve faturaları inceleyen müfettişle­r, ürünün ne kadara mal edilip piyasaya kaç paradan sürüldüğün­ü inceliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı da piyasada fiyatların dalgalanma­sını önlemek amacıyla önce 400 bin ton ithalat yapacağını açıkladı. Daha sonra da Türkşeker toz şeker kilogram fiyatını 15 TL’ye yükselttiğ­ini duyurdu.

ÜRETIM ARTACAK

Pancar Ekicileri Kooperatif­leri Birliği (PANKOBİRLİ­K), Türkşeker’in açıkladığı son fiyatla ilgili, “Uzun süredir baskılanan şeker fiyatında, Türkşeker tarafından fabrika çıkış fiyatların­da yapılan düzenlemen­in, zaruri bir ihtiyacı karşılamak­la birlikte şeker üretiminin de devam edebilmesi için üreticiler­e fırsat verilmesin­i sağlayacağ­ı kanaatinde­yiz” şeklinde açıklama yaptı.

Atılan adımlar ve eylüldeki pancar hasadının ardından şeker fiyatların­ın stabil hale getirilmes­i bekleniyor. Şeker üretiminin de hasat sonrası yüzde 10 artacağı öngörülüyo­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye