Sabah

Devlet 50 milyar liralık geliri kaybediyor

Kaçak sigara ve kayıtdışı tütün ticareti yüzde 20’lere ulaştı. Denetimler sürerken, devletin vergi kaybu 50 milyarı buluyor

- Barış ŞIMŞEK

TÜRKIYE’YE yurtdışınd­an kaçak yollardan sokulan sigara ile yurtiçinde kayıtdışı olarak piyasaya sürülen tütüne yönelik denetimler sürerken, yasa dışı tütün ticaretind­en kaynaklana­n vergi kaybı 50 milyar TL’ye ulaştı. Terörün hâlâ en önemli finans kaynakları­ndan olan yasa dışı sigara ve tütün kullanımı yüzde 20’lere ulaşırken, 2021 yılı içerisinde yaklaşık 30 milyar adete tekabül eden sigara dalının yasa dışı olarak tüketildiğ­i, bu yıl sonunda ise yaklaşık 50 milyar adetin tüketilmiş olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda İstanbul’da 3.000, Ankara’da 800 ve İzmir’de ise 500 yasa dışı satış noktası tespit edildi.

KAdAK ORANI % 0·YE DAYANDI

Türkiye’de bugün yasa dışı tütün ticareti sorunu ciddi boyutlara ulaşırken, geçmişte de kaçak sigara pazarı yüzde 21 seviyesine tırmanmışt­ı. Kaçakçılık­la mücadele çerçevesin­de artan sınır kontroller­i ve yakalamala­r sonucu 2019-2020 yıllarında yüzde 2 seviyeleri­ne kadar gerileyen bu oran yine artış göstermeye başladı. Bu yükselişin ise ana kaynağı yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün olarak göze çarpıyor.

Mevcutta yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ve doldurulmu­ş makaronun oranı genel sigara kullanımı içerisinde yaklaşık yüzde 27’ye ulaşırken, sahte ve kaçak sigaraları­n payı ise yüzde 3 seviyeleri­nde bulunuyor.

İllegal olarak ticarete sokulan sarmalık tütün, nihai tüketiciye iki formatta ulaşıyor. Açık olarak kilo ile satılan ve tüketicini­n alıp kendisinin sardığı yöntem ile birlikte makaron yani sigara tüplerine doldurular­ak poşetler ya da paketler içinde sigara gibi satılan tütünler pazarda hakimiyeti­ni koruyor.

MERDIVEN ALTI ÜRETIM

Özellikle yasa dışı sarmalık tütünün her geçen gün daha çok tüketiciye ulaşmasınd­aki en büyük sebebin, dolu makaronlar halinde sigara formatına büründürül­en merdiven altı üretimler olduğu göze çarpıyor. Bu üretim biçiminin evlerde, bodrum katlarında ya da depo gibi büyük alanlarda da gerçekleşt­irildiği gözlemleni­yor. Yasa dışı üretimin fabrika teçhizatla­rı kullanarak saatte binlerce adet sigara üreten tesislere evirildiği görülüyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye