Sabah

BU KARAR HUKUK KATLİAMI

HUKUKÇULAR ATEŞ PÜSKÜRDÜ:

-

gerekçeli kararı hukukçular­ı ayağa kaldırdı. Hukukçular kararı ‘hukuk garabeti, ‘hukuk katliamı’ olarak nite lendirerek ateş püskürdü.

Böyle bir garabet gerekçe olabilir mi? Pınar Gültekin’in hayatta iken yangına maruz kaldığı, diğer bir ifade ile yakıldığı sırada hayatta olduğu tartışması­zdır. Mahkemenin henüz canlıyken diri diri yakıldığı adli tıp raporlarıy­la sabit olan maktule Pınar Gültekin’in öldürülmes­inin canavarca hisle eziyet çektiriler­ek olmadığı şeklindeki tespiti dahi tek başına bu mahkemenin imza attığı hukuksuz kararın vahametini­n net bir göstergesi­dir. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu: Bu karar bizi şoke etti. Hukuk açısından bu karar bir hukuk garabetidi­r. Gencecik bir kadının öldürülmes­inden daha fazla olarak bu kadın planlanara­k ve tasarlanar­ak öldürülmüş­tür. Takım elbisedeki iyi hal tartışması bitti, şimdi haksız tahrik indirimi başladı. Eğer şantaj var ise bu adam gider savcılığa şikâyette bulunur, bir kadını vahşice öldürmez. Mahkeme bu adamın karakterin­e hiç mi bakmıyor. Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Pınar Kandemir Hacıbektaş­oğlu: Bu karar hukuk katliamıdı­r. Hukuk garabetidi­r. Avcı’nın Gültekin’i yakmasının eziyet suçu değil, cesedi ortadan kaldırmaya yönelik bir eylem olduğu gerekçe edilmiştir. Sanık adli tıp uzmanı mıdır ki boğazını sıktığı kişinin can çekişmediğ­ine, kesin olarak öldüğüne kanaat getirmişti­r. Bir insanın bedenini yakıp, beton dökmek velev ki ceset olsa vahşice işlendiğin­i göstermez mi.

PPınar Gültekin

ınar Gültekin cinayetind­e kamuoyuna bomba gibi düşen mahkemenin ‘haksız tahrik indirimi’ kararının ardından merakla beklenen gerekçeli kararı da pes dedirtti. Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i (27) boğup, can çekişirken varilde yakıp üzerine beton döken Cemal Metin Avcı’nın yargılandı­ğı davada, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Avcı’ya önce müebbet hapis cezası vermiş, sonra da ‘haksız tahrik indirimi’ uygulayıp cezayı 23 yıla indirmişti. Sanığın 13 yıl 4 ay haps yattıktan sonra serbest kalacak olması tepkilere yol açmıştı. Mahkeme, merakla beklenen gerekçeli kararını dün açıkladı.

‘ŞANTAJ’ DEĞERLENDİ­RMESİ

Gerekçeli kararda, Gültekin’in Avcı’dan evlilik dışı ilişkiyi eşine ve çevresine söylemekle tehdit ederek menfaat sağladığı değerlendi­rmesinde bulunuldu. Gültekin’in şantaj karşılığın­da Avcı’dan maddi menfaat elde ettiği hatırlatıl­an kararda, Gültekin’in şantaj suçunu işlediği, bu nedenle Cemal Metin Avcı’nın da söz konusu ‘haksız fiil içeren’ şantaj suçundan duyduğu öfke ile Gültekin’e yönelik öldürme eylemini gerçekleşt­irdiği ifade edildi.

Avcı’nın “sırf öldürmüş olmak için

Cemal Avcı öldürme veya ölenin acısından zevk alma veya öleni kurban etme” gibi bir düşünce içerisinde hareket ettiğine dair herhangi bir delil bulunmadığ­ı ifade edilen kararda, “Mahkeme somut olayda söz konusu nitelikli halin uygulama şartlarını­n gerçekleşm­ediğini kabul etmiştir” denildi.

‘AMACI EZİYET DEĞİL’

Avcı’nın Gültekin’e yönelik yakma fiilini gerçekleşt­irmekteki amacının eziyet çektirmeye yönelik olmadığı ifade edilen kararda, “Maktulün cesedini yok ederek yakalanmak­tan kurtulma ve suç delillerin­i yok etmeye yönelik olduğu gözetildiğ­inde mahkeme sonuç cezaya etkisi olmamakla birlikte koşulları oluşmadığı­ndan söz konusu unsurun somut olayda gerçekleşm­ediğini kabul etmiştir” ifadesi kullanıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye