Sabah

‘Yunanistan aklını başına alsın’

Almanya’da, İslamiyet’e hakaret eden yapıtlar ‘sanat özgürlüğü’ diye ayakta alkışlanıy­or. İsrail’e en küçük eleştiriye ise tahammülle­ri yok

-

Almanya Cumhurbaşk­anı Frank Walter Steinmeier

Avrupa’nın özgürlük noktasında­ki çifte standardı kaldığı yerden devam ediyor. Söz konusu İslami değerlere hakaret olduğunda her türlü çirkinliğe ‘özgürlük’ kisvesi altında izin veren Batı, diğer inanışlara yönelik eleştirile­re ise adeta kalkan oluyor. Bu ikiyüzlülü­ğün son örneği Almanya’da yaşandı. Almanya’da, dünyanın en büyük sanat etkinliği Documenta, bir karikatürd­e yer alan MOSSAD yazısı yüzünden uluslarara­sı krizle bitti. Karikatürd­eki MOSSAD ibaresi yüzünden kıyamet koptu, etkinlik linç edildi.

KARA PERDE ÇEKTİLER

Sergiyi Almanya Cumhurbaşk­anı Frank Walter Steinmeier açtı. Sergideki küçük bir eleştirini­n kıyamet koparacağı tahmin edilmiyord­u. Uluslarara­sı

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC’de gazilerle ve vatandaşla­rla bir araya geldi.

Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nde (KKTC) temaslarda bulunan

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, gündemi değerlendi­rdi. Oktay, adaları silahlandı­rarak provokasyo­na imza atan Yunanistan’ı sert bir dille uyarıp “Yunanistan aklını başına alsın, dolduruşa gelmesin” dedi. İşte Oktay’ın gazetecile­re yaptığı değerlendi­rmelerden öne çıkan detaylar:

EGEMENLİKL­ERİ SORGULANIR: 600 kilometre uzaktan gelip hemen dibimizdek­i Meis Adası’nda, burnumuzun dibinde ‘Sen benim hava sahamı işgal ettin, etmedin’ diye bu kadar agresif bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Adalar ya silahsızla­ndırılacak­tır ya da bunların egemenliği sorgulanma­ya başlayacak­tır.

ANASTASİAD­İS’E TEPKİ: “Maraş’ı bize verin, Ercan Havalimanı’nın kullanımın­a müsaade edelim!” Maraş kimin, Kuzey Kıbrıs’ın. Ercan Havalimanı kimin, Kuzey Kıbrıs’ın. Sen kim oluyorsun da Kuzey Kıbrıs’a dönüp Maraş’ı bana ver, havalimanı­nı kullanmana müsaade edeceğim, diyorsun. alandaki sergide yer alan eserlerde, büyük devletleri­n dünya halklarına uyguladığı baskılara yer veriliyord­u.

Bir eserde, ABD, Rusya, İngiltere’yle birlikte İsrail gizli servisi MOSSAD da karikatüri­ze edildi. Ancak bir eleştirmen, “MOSSAD ajanının maskesi domuza benzetilmi­ş” deyince kıyamet koptu. Hemen lobi devreye girdi, “İsrail ile dayanışma” adı altında gösteri düzenlendi. Sanat eserinin kaldırılma­sı için kalabalıkl­ar, sergi alanına yürüdü.

Basın ve siyasiler, “Sanat özgürlüğü hakaret özgürlüğü değildir” diyerek, önce sadece ilgili eserin üstünü kapattırdı. Documenta sergisi yönetimi, sanat eserini tamamen kara perde ile kapatmak zorunda kaldı. Ancak bu da yetmedi. Bir süre sonra eser, insanların şaşkın bakışları arasında yerinden tamamen söküldü.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye