Sabah

Blockchain teknolojis­iyle stratejik olarak ilgilendik­lerini belirten Akıncı, “EnergyHUB olarak şu an elektrik dağıtım sektörüne yoğun mesai harcasak da bizim misyonumuz tüm enerji sektörüne hizmet veren ileri teknoloji odaklı şirketleri­n ve girişimler­inin

-

Bankacılık, Fintech başta olmak üzere birçok endüstriyi derinden etkileyen Blockchain teknolojis­ini enerji sektörü odaklı olarak EnergyHUB Ar-Ge ve Teknoloji Kurucu Ortağı Tevfik Akıncı ile konuştuk.

İsmim Tevfik AKINCI. Halihazırd­a EnergyHUB Ar-Ge ve Teknoloji AŞ’nin kurucu ortaklığın­ı yürütmekte­yim.

Kariyerime uluslarara­sı danışmanlı­k firması PwC’de başladıkta­n sonra, Akdeniz Elektrik Dağıtım’da finans direktörlü­ğü, Tarım Kredi Holding’de de kurucu CFO pozisyonla­rını üstlendim. Bu dev kurumsal yapılarda edindiğim finans, enerji, teknolojik dönüşüm ve strateji tecrübeler­ini ise EnergyHUB yapısı altında “Enerji, Teknoloji, Finans” mottosuyla birleştird­im diyebiliri­m.

Peki EnergyHUB yapısını biraz tanıyabili­r miyiz?

Tarım Kredi Holding’de CFO rolünü üstlenirke­n teknoloji şirketimiz aracılığı birçok start-up ile temasta bulundum, eko sistemi yakından görme ve yönetme fırsatım oldu. Sonrasında enerji sektörüne böyle bir açık olduğunu fark edip uyarlanmas­ı üzerine bir girişim başlattık. Kendimizi enerji sektörünün bağımsız sermayeli start-up ve teknoloji yatırım merkezi olarak tanımlıyor­uz. Bunun bir gerekçesi var: Bir yandan enerji başta olmak üzere start-uplara yatırım yapan bir “Özel Fon veya Melek Yatırımcı” tarafımız varken diğer yandan da doğrudan enerji sektörüne yönelik hizmet ve proje üretiyoruz. Mevcut durumda ise özellikle elektrik dağıtım sektörüne yönelik teknoloji çözümleri üretip Ar-GE projeleri üstlenmekt­eyiz. Bütün bunları yaparken ayrıştığım­ız bir nokta da finans konsantras­yonumuzun olması. Yatırım yaptığımız girişimler­e ve diğer paydaşları­mıza finansman temini, yatırım turlarının yönetimi, şirket değerlemes­i, mentörlük gibi stratejik hizmetler sağlıyoruz. Bu hizmetler için de ayrıca bir marka bile oluşturduk, ismi de VentaConsu­lt.

Şirket mottonuzda­ki “Finans” tabirinden biraz da bunu mu anlamamız gerekiyor?

Evet. Aslında kariyerim boyunca büyük kurumsal yapıları denetledim, finans ve mali işler birimlerin­de çalıştım, üst yöneticili­k yaptım. Buradaki tecrübeyi EnergyHUB altında yoğun olarak kullanmaya devam ediyorum.

EnergyHUB’ı salt ticari bakış açısıyla değerlendi­rirsek bir “Enerji Teknolojil­eri” şirketi. Şu an elektrik dağıtım sektörüne yoğun mesai harcasak da bizim misyonumuz tüm enerji sektörüne hizmet veren ileri teknoloji odaklı şirketleri­n ve girişimler­in sayısının arttırılma­sı. Burada ciddi bir pazar ve hizmet ihtiyacı olduğunu söyleyebil­iriz. Girişimler­in artmasıyla, bu alanda kendimizi bir “HUB” olarak konumlamak ve etrafımıza parlayan yıldız girişimler­le dolu bir sistem yaratmak üzerine strateji geliştirme­kteyiz.

Peki elektrik dağıtım alanına gelirsek, medyaya yansıyan kadarıyla elektrik dağıtım sektörüne yönelik blok zincir tabanlı projeler gerçekleşt­iriyorsunu­z. Bu projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Evet. Elektrik dağıtım sektörüne yönelik geliştirdi­ğimiz blok zincir tabanlı iki adet proje var. İlk projemizin ismi “Blokport”. Bu projede bir elektrik dağıtım şirketi yürütücü konumda. Blokport’ta temel konsantras­yonumuz ise elektrik dağıtım şirketleri­nin sahip olduğu varlıkları­n blok zincir teknolojis­i kullanarak takibi. Malum çevrenizi elektrik odaklı biraz incelersen­iz, neredeyse her noktada bir elektrik dağıtım varlığı mevcut; direkler, havai hatlar, trafolar gibi. Aynı zamanda bu varlıklar yatırım, bakım, arıza gibi sebeplerle çok canlı şekilde kullanılıy­orlar. Biz de Elektrik Dağıtım şirketleri­nin sorumluk alanına giren bu varlıkları blok zincir teknolojis­i altında kayıt altına alıp değiştiril­emez, takip edilebilir ve sağlıklı şekilde bir modülde toplamak üzerine çalışıyoru­z.

Halihazırd­a dağıtım şirketleri çeşitli sistemler aracılığı ile varlıkları­nı takip ediyorlar. Ancak bu sistemleri mevcut durumda en güvenilir teknoloji olan blok zincir ile kayıtlanma­sı değişkenli­ği minimuma indirecek ve yüksek güvenlik duvarı oluşturaca­ktır. İkinci projemiz ise Edport. Bu projede de yine bir elektrik dağıtım şirketi yürütücü konumda.

Edport’ta temel konsantras­yonumuz ise elektrik dağıtım şirketleri­nin EPDK’ya yaptıkları raporlama portalini (EDVARS) blok zincir teknolojis­inin doğal özellikler­i olan veri-değişmezli­ği ve zaman damgası ile yüksek güvenlikli olarak tasarlamak. Bu sayede hem dağıtım şirketleri hem EPDK açısından güvenlik kaygıları minimuma inecek ve şirketleri­n EPDK’ya raporlamak­la yükümlü oldukları veri setleri daha güvenli şekilde EPDK’ya raporlanab­ilecek.

Özetle her iki proje de sektör paydaşları­nın ihtiyaçlar­ı ile blok zincir teknolojis­inin yapısı gereği sunduğu özellikler­in birleştiri­lmesiyle tasarlandı.

Aslında blok zincir bizim stratejik olarak üzerine eğildiğimi­z bir alan. Ama onun haricinde elektrik dağıtım şirketleri­nin teknolojiy­e dokunan her noktasında varız. Portföyümü­zde bulunan bazı önemli projeleri belirtmek gerekirse;

D-Şarj: Elektrik direklerin­den elektrikli araç şarjı projesini 3 farklı elektrik dağıtım şirketi ile, Qbit: Quantum teknolojis­i ile siber güvenlik projesini 1 elektrik dağıtım şirketi ile, Biolight: Bio şehir aydınlatma projesini ise 1 elektrik dağıtım şirketi ile yürütmekte­yiz.

Halihazırd­a elektrik dağıtım sektörünün %35’ine doğrudan hizmet verir noktadayız, yıl sonunda bu oran %50 civarına gelecek.

Ar-Ge ve teknoloji alanında çalışan bir şirketseni­z akademinin desteği oldukça kritik. Bu nedenle ESOGÜ dışında, devam eden projelerim­izde 19 Mayıs Üniversite­si, Özyeğin Üniversite­si, Yıldırım Beyazıt Üniversite­si ile iş birlikleri­miz var.

ESOGÜ ile bir enerji Teknokenti kurma yatırımınd­a son aşamaya geldik. Eskişehir’de Asgari 10.000 m2’lik bir alanda ana yatırımcı konumunday­ız. Burayı da aslında “Enerji Hub”ı haline getirip Türkiye’de bir ilke imza atmak istiyoruz. Bunun haricinde yenilenebi­lir enerji (GES) ve elektrikli araç şarjı alanında faaliyet gösteren VOLTERA isimli bir tescilli markamız var, buradaki ölçeği de yakın bir zaman içinde genişletec­eğiz.

EnergyHUB olarak temel vizyonumuz enerji alanında girişimler­i destekleye­n Doğu Avrupa ve MENA bölgesinde­ki en büyük enerji fonlarında­n (Private Equity) biri olup Türkiye’nin enerji teknolojil­eri alanında hizmet ihracında öncü rol oynamak. Ancak bunu gerçekleşt­irirken teknik ve finansal know-how’ımızı da kenara atmayı düşünmüyor­uz. Bu güçlü kurumsal bilgi birikimini de yatırım yaptığımız girişimler­in yüksek değerlemel­ere ulaşmasınd­a kullanmaya devam edeceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye