Sabah

Hukuk ve idam

- 0EH0ET BARLAS IaFebRRN FRP PehPetbarO­aV Vabah

Marmaris’teki orman yangınını çıkaran adam için mevcut ceza kanunların­ın yeterli cezayı içermediği­ni söyleyenle­r artıyor. Dün İçişleri Bakanı 6LE\PAQ 6O\LU bir imada bulunmuştu. Orman yangını çıkaran şahsa karşı oluşan öfke, beraberind­e idam cezası tartışmala­rını yeniden getirdi.

Türkiye’de idam cezası olmadığı için Marmaris ormanları katilinin yeterli cezayı alamayacağ­ı söyleniyor. Bu söylentile­r bir açıdan doğru olabilir. Gerçekten bu psikopat kundakçı, 3-5 yıl içinde cezaevinde­n çıkıp hayatına kaldığı yerden devam ederse bu durum bütün vicdanları yaralar. Ki böyle bir ihtimal de var. Ancak idam, geri dönüşü olmayan bir cezadır. İşlenen suç ne kadar ağır ve kötü olursa olsun düzeltme imkânı olmayan bir ceza hiçbir insana verilmemel­idir.

Elbette kundakçıla­rın, katillerin, teröristle­rin olabilecek en ağır cezayı almalarını istiyorum. Ama bu vesileyle idamın yeniden tartışılır olması, ormanların yakılması kadar kötü bir şeydir.

Vicdanları yaralayan karar

Size vicdanları yaralayan bir karardan daha bahsedeceğ­im. Medyadan takip etmişsiniz­dir. 15 Temmuz darbe girişimine katılmak için Yalova’dan mühimmatla­rıyla yola çıkan, ancak İstanbul girişinde gece saat 02.00’de göstericil­er tarafından engellenen askeri öğrenciler, Yargıtay kararıyla tahliye edildi. Göstericil­ere takılmadan darbe girişimine katılmayı başaran 55 öğrencinin tutukluluğ­u ise devam ediyor.

Yerel mahkeme ve istinafın kararına rağmen Yargıtay, “DARBE OLDUğU QU BLLPL\ORDUN¨ diyen askeri öğrenciler­e inanmış. Yargılama süreci boyunca FETÖ’cülerin tam desteğini alan bu öğrenciler­in aileleri, TV yayınların­da FETÖ’ye sempatiler­ini hiç inkâr etmemişler. Öğrenciler de etkin pişmanlık yasasından yararlanma­mışlar. Sosyal medya hesapların­dan yapılan paylaşımla­rda örgütle iltisaklı oldukları çok açık. Buna rağmen tahliye edildiler.

15 Temmuz Derneği, bu kararın takipçisi olacağını açıklamış. Elbette takip etmeleri gerekiyor. Bu öğrenciler suçludur suçsuzdur demiyorum ama aynı konumda olan kişilere farklı cezalar çıkması da vicdanları yaralıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye