Sabah

‘Ben şimdi hangisi için ağlayayım’

AIganistan·daki deSUem aileleUi yRk etti. Ailesinden 22 kişiyi kayEeden .eUim 1iya]i ´.im için yas tXtsam hangisi için ağlasam EilemiyRUX­mµ dedi

- Editör: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Eyüp ERCAN

Afganistan’da çarşamba günü yaşanan 5.9 büyüklüğün­deki deprem, aileleri yok etti. 1150 kişinin hayatını kaybettiği, 1600 kişinin yaralandığ­ı depremden en çok etkilenen Paktika’nın Giyan ilçesinde ailelerini kaybeden afetzedele­r yaşadıklar­ını anlattı.

28 yaşındaki Kerim Niyazi, Afganistan’daki büyük depremde kardeşleri de dahil 22 akrabasını kaybetti. Köyünün harabeye döndüğünü gören Niyazi, “Babam bir yandan dua ederken bir yandan enkazı kazıyordu. Dışarıda battaniyey­e sarılmış cansız bedenler vardı. Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim. Nereden başlayacağ­ımı bilemedim” dedi. Depremde 7, 12 ve 17 yaşlarında­ki 3 erkek kardeşini ve 22 yaşındaki kız kardeşini kaybeden Niyazi, “Kim için yas tutsam, hangisi için ağlasam bilemiyoru­m” diye konuştu.

ANNE VE BABASINI KAYBETTİ

10 yaşındaki Nakibullah da diğer yüzlerce çocuk gibi deprem nedeniyle ebeveynler­ini kaybetti. Nakibullah’ın annesi, babası ve 3 kız kardeşi enkaz altında kalarak can verdi. Evleri ise tamamen harabeye döndü. Nakibullah’ın ailesinden sadece bir kız kardeşi ve erkek kardeşi kaldı.

Feyzullah Pişakman (53) ise ailesinden 12 kişinin hayatını kaybettiği­ni söyledi. Pişakman, “Kardeşleri­m, eşleri ve çocukları yaşamını yitirdi. Bizim taraftaki duvar sağlamdı, bu nedenle eşim ve çocuklarım­la hayatta kaldık” dedi.

Harabeye dönen Giyan’da evler genelde erkek kardeşleri­n aileleriyl­e beraber yaşadığı iki katlı, geniş yapılardan oluşuyor. Bu nedenle evler kalabalık aileleri barındırıy­or. Kil, çamur ve kerpiçten yapılan evlerin neredeyse yarısının yıkılması ölü sayısını artırdı.

Samar açıklarınd­a, denizin 7 kilometre altında ABD donanmasın­a ait “USS Samuel B Roberts” gemisinin enkazı bulundu. İkinci Dünya Savaşı’nda ABD ile Japonya donanmasın­ın karşı karşıya geldiği Samar Muharebesi’nde hasar alan gemide top ve kurşun izleri var. Geminin 224 kişilik mürettebat­ından 120 kişi 50 saat boyunca kurtarma botlarına tutunarak hayatta kalmayı başarmıştı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye