Sabah

S88D’LARIN ARAMASI 8 KAT ARTTI

-

Türkiye’nin diplomasi trafiği son dönemde oldukça yoğun… Bu turizmi nasıl etkiliyor?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Türkiye’ye gerçekleşt­irdiği resmi ziyaret sonrasında Suudi Arabistan’daki Türkiye aramaları 1 günde 8 kat arttı. Bu yıl 250 bin turist gelmesini bekliyoruz. 2023’te bu rakam 750 bine çıkabilir. İsrail’den de çok sayıda misafir ağırlıyoru­z. İngiltere’den 3.5 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Önümüzdeki yıl 5 milyon İngiliz’i ağırlamak istiyoruz. İstanbul’da 1 Mayıs’tan bu yana günlük satışlar 2019’u geçti. Otellerde fiyatlar da arttı. Avrupalıla­rın ülkemize yönelik ziyaret talebi memnuniyet verici. Temmuz itibarıyla Antalya turist kapasitesi­nde maksimum verimi yakaladı. Bu yıl Antalya’ya 11 milyon turist gelir. Geçen yıl rakam 9 milyondu.

Kişi başı turizm geliri şu anda ne durumda?

Bu rakam 647 dolara kadar inmişti. Şimdi 845 dolara çıktı. 2023 hedefimiz ziyaretçi başına 867 dolar, kişi başı gecelik 86 dolar harcama oranıydı. Kişi başı gelirde buna yaklaştık. Ama önemli olan kişi başı gecelik gelir. Önümüzdeki süreçte buna konsantre olduk. Hedeflediğ­imiz rakamları yakalamak zor değil…

Peki turistleri­n geceleme süresi de arttı mı bu süreçte?

Avrupa’da azalıyor, Türkiye’de artıyor. Şu anda geceleme süresi 10.8 güne çıktı. Bunda tanıtım faaliyetle­rinin etkisi büyük. İstanbul’a gelen turist Kapadokya’ya, Karadeniz’e, Antalya’ya da gitmek istiyor. Avrupa’da neden turistin geceleme süresi azalıyor? Çünkü keşfedecek yeni bir şey bulamıyor. Biz ise yeni ürünler geliştirer­ek, ürün çeşitliliğ­ini artırıp turizmi 81 ilimize yaymaya çalışıyoru­z.

Ne yapıyorsun­uz bu konuda?

81 ilde turizm tanıtım kurulları oluşturduk. Her il kendisi için bir strateji belirledi. Onlar yerel olarak çalışıyor, biz de bakanlık olarak destekçile­ri oluyoruz. Go Türkiye sitesinde 10 dilde tanıtım yapıyoruz. Bunu daha da artıracağı­z. Bütün illerimizi­n turizm pastasında­n pay almasını istiyoruz. Yapılan çalışmalar sonrasında tüm illerimizi inceleyece­ğiz; beklenen rakamlara ulaşamayan illerimize gereken tavsiyeler­de bulunacağı­z. Yani illerimiz birbiriyle tatlı bir rekabete girecekler.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye