Sabah

‘Kıyamet Senaryosu’na çözüm mücadelesi

- ALKİN

kerem.alkin#sabaK.com.tr

Uluslarara­sı ekonomi-politik platformla­rda ve uluslarara­sı kuruluşlar­da son bir ayın konusu ‘Kıyamet Senaryosu’. ‘Kıyamet Senaryosu’ dünya ekonomisin­in ve uluslarara­sı siyaset alanının karşı karşıya kaldığı 3 önemli tehdit, enerji tehdidi, gıda ve beslenme tehdidi ve küresel tedarik zinciri tehdidinin boyutların­ın önümüzdeki sonbaharda­n itibaren daha da yönetileme­z seviyelere ulaşması ve milyarca insanın hayatını alt üst etmesi olarak tanımlanıy­or. Tüm bir Avrupa’nın sonbahar ve kışı ısınmadan, hatta bazı temel besin maddelerin­i zaman zaman bulamadan geçirmesin­den söz ediyoruz. Afrika’dan başlayarak, dünya genelinde 350 ile 500 milyon arasında olabileceğ­i tahmin edilen insanın en iyi koşullarda haftada bir beslenebil­mesinden söz ediyoruz.

Dünya Ekonomisi zaten ‘Kovid-19’ küresel pandemisin­den dolayı ağır darbe almışken, zaten küresel ölçekte işsizlik rakamları 2019 yılına göre 21 milyon kişi daha eklenerek, 2022 sonunda 207 milyona ulaşacak iken, başta Çin’in ‘sıfır kovid vakası’ stratejisi nedeniyle, küresel tedarik zincirinde, dünya bütününde pek çok hammadde, ara mamul ve nihai mamule ulaşmak hala sorunlu iken; Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sebep olduğu küresel enerji arz güvenliği krizi ve küresel gıda güvenliği krizi, iki ‘siyah kuğu’nun ana ve artçı sarsıntıla­rı, küresel sistemdeki tüm aktörleri adeta bir ‘Kıyamet Senaryosu’ ile karşı karşıya bırakmış durumda. ‘Kıyamet Senaryosu’yla ilgili algı, endişe o kadar ciddi boyutlarda ki, Çin ve Hindistan gibi ekonomiler, tüm eleştirile­re rağmen, ihracatı kısıtlayıc­ı tedbirleri yoğunlaştı­rmış durumdalar.

Çünkü, bilhassa yüksek nüfusa sahip ve yükselen bir yaşam standardı yakalamış olan Doğu Asya ve Güney Doğu Asya ekonomiler­i, öncelikle kendi iç taleplerin­i, kendi halklarını­n beklentile­rini karşılamal­arı gerektiğin­in farkındala­r. Rafineleri­nden dünya ekonomisin­e dizel ihracatı yapan Çin, küresel enerji arz güvenliği sorununun ne kadar devam edeceğini kestiremem­esi nedeniyle, neredeyse ihracatını kesmiş durumda ve bu durum ister istemez dizel yakıt fiyatların­ı ciddi manada yükseltiyo­r. Bunun yanı sıra, küresel iklim değişikliğ­iyle mücadelede en kritik dönüşümü sağlayan yenilenebi­lir enerji alanındaki teknoloji Çin’in sağladığı komponent ürünlerden, nadir mineral ve metallerde­n de beslendiği­nden, otomotiv ve elektronik sektörünün yarı iletkenler­i ve çipleri de Uzak Doğu’dan geldiğinde­n, sektörleri­n tümünde ciddi bir maliyet artışı sorunu yaşanıyor.

Ancak, dünya ekonomisin­in önde gelen ülkelerini­n küresel çapta bu derece ciddi bir ‘maliyet enflasyonu’ riskini nasıl yönetecekl­eri konusunda, küresel ölçekte ciddi artış gösteren enerji, gıda ve emtia fiyatların­ın üretim maliyetler­ine yansımasın­ı nasıl dengeleyec­ekleri konusunda zihinleri karışık. Çünkü, önde gelen ekonomiler­in çoğu, ‘Kovid-19’ öncesinde dahi ciddi bütçe ve kamu borcu sorununu sahipken; küresel pandemi ve savaşın sebep olduğu etkileri bertaraf edecek tedbirler, bütçe ve kamu borcu sorununun daha da katlanması­na sebep oldu. Küresel maliyet enflasyonu korkusu ile ekonomiler­i soğutacak, ağır resesyona sokacak tedbirler ise, stagflasyo­nu, yüksek işsizliği de tetikleyec­ek. Bu nedenle, sonbaharda, ‘Kıyamet Senaryosu’na karşı çözüm mücadelesi­nin gerek G20, gerekse de 2(&D üyesi ülkelerce daha ayakları yere basan fikirler ve politikala­rla ilerlemesi gerekecek.

 ?? ?? KEREM
KEREM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye