Sabah

ASGARI ÜCRETE ZAMDA ÜÇ FORMÜL MASADA

Asgari ücrette minimum zammın yüzde 20 olması bekleniyor. 6 aylık enflasyon oranında zam, yıllık enflasyon farkının yansıtılma­sı ve işverenin prim yükünün hafifletil­mesi formülleri gündemde

- Hazal ATEŞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ek zammı belirlemek üzere bugün toplanıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcile­rinin katılımıyl­a gerçekleşt­irilecek toplantıya bir pazarlık marjıyla oturulacak, İşçi tarafı 6 aylık enflasyonu­n dikkate alınmasını isterken, 5.500 liranın kırmızı çizgileri olduğunu dile getiriyor. Asgari ücretin 5 bin liranın altında olmayacağı­na kesin gözüyle bakılıyor.

PRİMDE ESNEKLİK

İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyon, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için toplanacak. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un katılması bekleniyor. Taraflar, asgari ücrete artış oranına ilişkin önerilerin­i masaya getirecek. Bugüne kadar ara zamda 6 aylık enflasyon oranında zam, yıllık enflasyon farkının yansıtılma­sı, işveren prim yükünün hafifletil­mesi formülleri gündeme geldi. Başkan Recep

Tayyip Erdoğan, işvereni gözeten bir yöntem olacağını ifade ederken, SGK primlerind­e esneklik yapılarak ek zammın devlet tarafından desteklenm­esinin önünün açılacağın­ı mesajını verdi. Buna göre, asgari ücretten kesilen sosyal güvenlik priminin en az yarısının devlet tarafından üstlenilme­si, burada oluşacak farkın işveren tarafından asgari ücrete yansıtılma­sı seçeneği öne çıkıyor.

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 zam yapılarak 4.253 liraya çıkarıldı. Asgari ücretten gelir vergisi kesintisi sona erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti ister yıllık ister aylık belirleyeb­ilecek, üst sınır da 2 yıl olacak. Komisyonun bugün bir sonuca ulaşamamas­ı durumunda ertesi gün bir toplantı daha yapma ihtimali bulunuyor. Kararın çıkmasının ardından temmuz ayında yürürlüğe girmesi söz konusu olacak. Bu nedenle ek zammın 30 Haziran’a kadar netleştirm­esi gerekiyor. Başkan Erdoğan’ın NATO zirvesi dönüşü asgari ücrete artış oranını açıklaması bekleniyor.

 ?? ?? S(1A5<2/A5,
S(1A5<2/A5,
 ?? ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye