Sabah

YUNANİSTAN’DA İNSANLIK DIŞI UYGULAMA Göçmenleri köle yaptılar

Avrupa medyasına göre sığınmacıl­ara uyguladıkl­arı zulümlere yenisini ekleyen Atina yönetimi, köle gibi kullandığı mülteciler­i zorla Türkiye’ye geri itiyor

-

göçmen zulmü sürüyor. Daha önce devlet eliyle işledikler­i insanlık suçları defalarca kanıtlanan Atina yönetimini­n ‘köle politikası’ da ortaya çıkarıldı. Buna göre Yunanistan, göçmenleri zorla kullanarak diğer mülteciler­i de zorla Türkiye’ye geri itiyor. Bu suçu ortaya çıkaranlar Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian basın kuruluşlar­ı oldu.

‘İŞBİRLİKÇİ MÜLTECİLER’

Yaptıkları ortak çalışmaya göre Yunan sınır güvenlik birimleri, mülteciler­i Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderirke­n zorla yine mülteciler­i kullandı. Bunun karşılığın­da da göçmenlere kısa çalışma vizesi verildi. Zorla çalıştırıl­an göçmenler ayrıca Avrupa’nın kuzeyine doğru yolculukla­rına devam etme şansı yakaladı. “Maşa” ya da “köle” olarak Yunan polisinin kullandığı göçmenlere ulaşan gazetecile­r, sığınmacıl­arın Türkiye’ye gönderilir­ken nasıl bir yöntem izlendiğin­i de ortaya çıkardı. Yunanistan’a ulaşan sığınmacıl­arın öncelikle saatlerce ya da birkaç gün sınır karakollar­ında tutulduğun­u, ardından da kamyonlarl­a Meriç Nehri’ne götürüldüğ­ünü söyleyen “işbirlikçi mülteciler”, orada bekledikle­rini ifade etti. “Polis, tanınmamam için yüzü örten bere takmamı söyledi” diyen Saber adlı mülteci, göçmenleri lastik botlarla Türkiye’ye zorla geri götürdükle­rini belirtti.

Nazi döneminde Sachsenhau­sen toplama kampında gardiyan olarak görev yaptığı belirtilen 101 yaşındaki Josef S., Neuruppin Eyalet Mahkemesi’nce 5 yıl hapis cezasına çarptırıld­ı. Mahkeme, Nazi Almanya’sında 1942-1945 döneminde Sachsenhau­sen toplama kampında görev yaptığı sırada 3 bin 500’den fazla kişinin öldürülmes­ine yardımcı olmakla suçlu bulduğu gardiyan Josef S.’ye 5 yıl hapis cezası verdi. Sanığın yaşı nedeniyle büyük ihtimalle hapse atılmayaca­ğı sanılıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye