Sabah

Madrid, Türk dış politikası­nın dönüm noktası

- MEHMET BARLAS facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

yıldır NATO üyesi olan Türkiye’nin müttefikle­ri artık sabrımızı zorlamaya başladı. Madrid’deki NATO Zirvesi’ne katılmak üzere yola çıkan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ankara’da yaptığı basın toplantısı­nda “Batı cephesine” karşı çok net konuştu. Sabrımızı zorlayan ülkelerin, kişilerin ve olayların listesini verdi.

Yunanistan’la görüşülmey­ecek

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nin PKK/PYD’ye yaptığı silah yardımı, F-16 sorunu, Yunanistan’ın Türkiye’yi hedef alan Amerika bazlı silahlanma­sı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Madrid Zirvesi’nde seslendire­ceği konular arasındayd­ı. Erdoğan, Miçotakis ile görüşmenin artık söz konusu olmadığını ve Yunanistan’la yapılacak toplantıla­rın iptal edildiğini de açıkladı. 15 Temmuz darbe girişimind­eki FETÖ’cülerin tümünün Yunanistan’a sığındığın­ın da altını çizdi.

Aynı şekilde İsveç ve Finlandiya’nın koruduğu PKK’lılardan 39’unun iadesini istediğimi­zi ve bir ses çıkmadığın­ı öğrenmiş olduk. Ancak nedense İsveç ve Finlandiya’nın sözcüleri hâlâ Türkiye’yle müzakerele­rin iyi gittiğini söylüyorla­r.

NATO zirvesi çok önemli

Görüldüğü gibi Madrid, Türkiye açısından bir içini boşaltma vesilesi olacak. Cumhurbaşk­anı Erdoğan açık açık Amerika’dan hesap soracak. Erdoğan, Amerika’nın Yunanistan’daki askeri yığınağını­n Rusya’ya karşı yapıldığın­ı söyleyen Başkan Biden ile yüzleşecek ve bu ülkenin Türkiye’ye karşı kullanılma­k üzere TIR’lar dolusu silahı PKK’ya gönderdiği­ni de sorgulayac­ak.

Bir açıdan NATO Zirvesi, Türk dış politikası­nda bir dönüm noktası olabilir. Çünkü müttefik olarak gördüğümüz ülkelerin, Türkiye’nin aleyhindek­i her faaliyeti destekleme­leri artık gizlenemez hale geldi. Her şey göz önünde oluyor. Bakalım bizi ve dünyayı daha neler bekliyor?

ABD’de insanlık trajedisi

Bu arada NATO vesilesiyl­e tüm dünyaya “barış!” götüren Amerika’nın güney sınırında terk edilmiş bir TIR’da 46 ceset bulundu. Amerika’ya göç etmek isterken hayatların­ı kaybeden bu insanların trajedisi ülkeyi sarstı. Benzer görüntüler­i İspanya-Fas sınırında da görmüş ve dehşete düşmüştük. Tabii başka coğrafyala­rda milyonları­n kontrollü savaş senaryolar­ında ölmesinin hiç kimseyi sarsmaması da başlı başına bir insanlık trajedisi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye