Sabah

Zirvenin yıldızı Türkiye...

MHP Lideri Bahçeli: Cumhur İttifakı’nın önü açıktır, zillet ittifakını­n siyasi ömrüyle birlikte önü de kapalıdır. Cumhur İttifakı’nın iktidar yürüyüşünü durdurmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek­tir. 2023 seçimlerin­i yeniden Cumhurbaşk­anı Erdoğan kazanac

- ŞEBNEM BURSALI (DITöR: Mesut ALTUN - TASARıM: Halil NADAR

TMADRİD

arihi bir zirveye tanıklık etmek için dünden itibaren Madrid’deyiz.

NATO Liderler Zirvesi dolayısıyl­a Başkan Erdoğan ve kalabalık bir heyetle geldiğimiz İspanya’nın başkentind­e, beklendiği gibi tüm gözler ve dikkatler Türkiye’nin üzerinde. Başkan Erdoğan’ın gerek 4’lü zirvede, gerek ikili olarak ülke liderleriy­le bir araya gelmesi, gerekse Biden ile önce telefonla sonra da yüz yüze görüşmesi, Türkiye’nin bu zirveye vuracağı damgayı da ortaya koyuyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde ve bu savaşın ekonomik, diplomatik, siyasi tüm etkilerini­n zirvenin gündemini en yakıcı haliyle etkilediği bir ortamda, Türkiye’nin ağırlığını­n olmamasını beklemek haksızlık olur. Bundan 12 yıl önce Portekiz’deki NATO Zirvesi’nde “NATO’nun dış partneri” olarak tanımlanan Rusya, bugün daha çok tehdit tanımına yakın duruyor NATO ve ABD için.

Türkiye adına NATO’ya dair şu iki ana doktrini unutmamak gerekiyor.

İlki; kırmızı çizgimiz terör konu sunda taviz yok! Ve bu bağlamda

NATO ile diğer kuruluş ve ülkelerle ilişkilerd­e teröre verilen destek, bizim için turnusol kâğıdı niteliğind­e. Yani verilecek her kararda, atılacak her adımda, karşı tarafın PKK, PYD, YPG ve FETÖ dahil bütün terör gruplarına olan yaklaşımı ve tutumu bizim adımıza belirleyic­i olacak.

İkinci konu da; Türkiye’nin NATO’nun genişlemes­ine prensip olarak karşı olmamasıdı­r. Açık kapı politikası­na hiçbir zaman karşı çıkmayan Türkiye, bugün de aynı tavrını sürdürüyor. Kırmızı çizgilerim­iz dışında hiçbir önşartımız­ın olmadığı açıktır.

NATO’nun kurulma sebeplerin­den biri Rusya’ya karşı güçbirliği ise diğerinin de terör olduğu unutulmama­lı. 90’ların başında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la iki kutuplu dünyanın ağırlık dengesi değişince NATO’nun önemi de buna paralel azaldı. Hatta son yıllarda NATO’nun dağılmasın­ın bile tartışıldı­ğı zamanlar hafızalard­a çok taze.

Bu durum elbette en çok ABD’yi rahatsız etti. Çünkü ittifakın ağabeyi konumundak­i ABD’nin, NATO’yu kul lanarak istediği ülkeye ayar vere meyecek noktaya gelmesini kabullenme­si kolay değildi. Fakat 2010 yılında NATO’nun “partneri” olarak tanımlanan Rusya, Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle 12 yıl sonra yeniden “en büyük teh like” tanımına geçerken bu durum aynı zamanda NATO’nun yeniden varlık sebebini hatırlamas­ına yaradı.

Zirve yolunda ve öncesinde, heyetteki bakanların bazılarıyl­a sohbet imkânı bulduk. Şu kadarını söylemeliy­im ki; zaten son 10 yıldır dış politikada hem diplomasid­e usta manevralar­la ülke çıkarların­ı önceleyen hem de ülkelerara­sı diyalogda kimsenin başaramadı­ğı kilit rolü üstlenen, aynı zamanda milli güvenliği ve çıkarları söz konusu olduğunda herkese rağmen sınır ötesi operasyon gerçekleşt­iren Türkiye, Madrid zirvesinde­n sonra yeni dünya düzeninde artık çok daha etkin olacak.

Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

FOTOĞRAFLA­R: Ali EKEYILMAZ

Ekrem İmamoğlu

Kemal Kılıçdaroğ­lu

Canan Kaftancıoğ­lu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye