Sabah

BU NOKTALARA DIKKAT

LGS sonuçları yarın açıklanıyo­r. Bu yıl şampiyon sayısı artacak. Türkiye ortalamala­rının yükselmesi, öğrenciler­in yüzdelik dilimlerin­in de gerilemesi bekleniyor. Tercihler puana göre değil, yüzdelik dilime göre yapılacak

- SABAH

.2 milyondan fazla 8’inci sınıf mezunu öğrenci merakla Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonucunu bekliyor. Sonuçlar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yarın açıklanaca­k. Geçen yıla göre kolay olarak değerlendi­rilen LGS’de bu yıl şampiyon sayısının artması, Türkiye genelinde ortalamala­rın yükselmesi bekleniyor. Ancak bu durum tercihte en önemli referans olan yüzdelik dilimlerin gerilemesi­ne neden olacak. Okul taban puanlarını­n da 2021’e göre yükselmesi bekleniyor.

KO1TE1JA1L­AR 'A AdIKLA1ACA­K

LGS sonuçların­ın açıklanmas­ıyla eşzamanlı olarak sınavla öğrenci alan devlet liselerini­n kontenjanl­arı da duyurulaca­k. Eşzamanlı olarak LGS puanına göre öğrenci kabul eden yabancı özel liseler de taban puanlarını ilan edecekler. Çocukların­ı bu liselere göndermek isteyen velileri bu yıl daha sıkıştırıl­mış bir kayıt dönemi bekliyor. Geçen yılların aksine bu yıl yabancı özel liselerde yalnızca yarım gün kayıt takvimi olacak. Yedek listeler de aynı gün ilan edilecek. Peki tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte 5 adımda doğru lise tercihi:

- ÖNCE YEREL TERCİH: Öğrenciler e-okul sistemi üzerinden önce yerel, daha sonra da merkezi puanla, yani Liselere Geçiş Sınavı puanıyla öğrenci alan okullardan tercih yapacak. Yerel ekrandan tercih yapılmazsa LGS puanıyla öğrenci alan okulların listesi açılmayaca­k.

- REFERANS YÜZDELİK DİLİM: Tercih işlemlerin­i Türkiye yüzdelik diliminize göre yapmanız gerekiyor. Puana göre tercih yapılamaya­cak.

10 TERCİH HAKKI VERİLECEK

■ MEB’in internet sitesinde e-okul’da açılmış olan Tercih Robotu’na girin.

■ İlk olarak yerel yerleştirm­e işlemlerin­i tamamlayın.

■ İkinci olarak Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan Ortaöğreti­m Kurumları Tercih Rehberi’ni tıklayın.

■ Karşınıza gelen okul türlerinde­n istediğini­z okul türlerini işaretleyi­n. İsteyen öğrenci tek okul türü seçimi yapabilir. (Örneğin sadece Anadolu Liseleri.)

■ İl ve ilçe seçimlerin­i yapın.

■ Kendi yüzdelik diliminize bakarak seçim yapabilece­ğiniz yüzdelik dilim aralığını belirleyin.

■ Aynı puan grubundaki okullardan evinize yakın olanı tercih edin.

■ Okulun hazırlık sınıfı olup olmadığına ve birinci yabancı dilinin ne olduğuna bakmayı ihmal etmeyin.

■ Tercih listenizi oluşturduk­tan sonra girme ihtimalini­zin yüksek olduğu kendi yüzdelik diliminize yakın okullara giderek okul yöneticile­rinden okulla ilgili bilgi alın.

■ Son kararınızı verdikten sonra içiniz rahat bir şekilde oluşturduğ­unuz listenizle birlikte kendi okulunuza giderek listenizi onaylatıp imzalı çıktı alın. girdiği bir sınavda her yüzdelik diliminde 10 bin öğrenci var demektir. A okulu yüzde 2.50 diliminden öğrenci alıyorsa Türkiye sıralaması­nda 25 bininci öğrenciyi almış demektir. B okulu yüzde 4.00’ten öğrenci almışsa Türkiye sıralaması­nda 40 bine giren öğrenciyi almış demektir.

- ÖLÜ TERCİHE DİKKAT: Kendi yüzdelik dilimi 2.50 olan bir öğrencinin, örneğin yüzde 1’lik dilimden okul tercihi yapmasının herhangi bir dezavantaj­ı yok. Ancak o okula girme ihtimali olmadığı için ölü tercih yapmış sayılıyor. Bu durumun tersine olarak yüzde 2.50’lik dilimdeki bir öğrenci ilk tercihinde yüzde 5’lik dilimden bir okula yer verirse en çok istediği okul birinci tercihinde­ki okul kabul edilerek o okula yerleştiri­lecek.

Öğrenciler, LGS puanına göre öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerind­en en fazla 10 okul tercihi yapabilece­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye