Sabah

Enerjide ‘yaz tasarrufu’ seferberli­ği

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

'ünyanın önde gelen ekonomile rinin tümünün en öncelikli gün dem maddesi ‘enerMi arz güven liği’nin yılı sonuna kadar nasıl yönetilece­ği. Avrupa’nın önümüzdeki sonbahar ve kışa doğalgaz depolarını yüzde ’a yakın doldurmuş olarak gir meleri gerekiyor. Bunun başarılabi­lmesi adına, Avrupa ülkelerini­n bütününde bu yaz döneminin tarihi bir ‘enerMi tasar rufu’ seferberli­ği ile geçmesi gerek mekte. Sadece, hane halkının tükettiği elektrik ve doğalgazda ciddi tasarruf ted birleri değil, sanayinin tükettiği doğalgazı da tasarruf etmesini sağlayacak mali des tekler ve tedbirler de gündemde. Çünkü, haziran ayı sonu itibariyle pek çok önde gelen Avrupa ülkesinde depoların dolu luk oranı yüzde ’lere inmiş durumda.

Ülkeden ülkeye değişiyor olmakla bir likte, doğalgazın kullanımın­ı yazın mini mum düzeye indirip, doğalgaz depola rını doldurabil­meniz için, hane halkı ve sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek mik tardaki elektrik ihtiyacını başka ener ji türevlerin­i devreye alarak tamamlamak gerekecek. Söz konusu enerji türevlerin de kömür, nükleer ve rüzgar, güneş gibi yenilebili­r enerMi kaynakları­na yükleni lebildiği kadar yüklenme öne çıkmakta. Tabi, enerji arz güvenliği endişeleri nede niyle kömür ve petrol kullanımın­ın kat lanmasını, Birleşmiş Milletler (%0) Genel Sekreteri Guterres ‘bir intiKar’ olarak nitelendir­se de, dünyanın önde gelen uluslarara­sı kuruluşlar­ı enerji arz güvenli ği nedeniyle kömür ve petrol gibi iki kar bon salınımı yüksek ‘fosil yakıt’a dönü şü çok riskli görseler de, çok sayıda türev enerji imkanını devreye almadan doğal gazda ‘tarihi’ bir tasarruf seferberli­ğinden sonuç almak da kolay gözükmüyor.

Elbette, önde gelen ekonomile rin tümü, bu dönemde nükleer enerMi imkanların­ı da seferber etmek niyetinde ler. Bu nedenle, nükleer enerjiden tümüy le çıkışı gündemine almış olan kimi ülke ler, şimdilik bu konuda kararlı bir tutum için de gözükseler de, önümüzdeki sonba har ve kışa yeterli ölçüde doğalgaz stoku ile girilememe­si durumunda, Avrupa gibi yaşam standartla­rı göreceli olarak yük sek bir kıtada hane halkının hiç ısınama yacak noktaya gelmesi, pek çok tartışma yı da alevlendir­ecektir. Bu nedenle, bir ay sonra, hızla devreye alınan yüksek miktar da enerji tasarrufun­u, bilhassa doğalgaz tasarrufun­u özendirici tüm tedbirlere rağ men, depolardak­i doluluk oranı ‘kırmı zı alarm’ vermeye devam ederse, ‘nükle er kartı’nın da devreye girmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bu nedenle, yaz ayları ‘enerji tasarrufu’ tartışmala­rı açısından da hayli hararetli geçecek.

Avrupa’nın bu yaz dönemi için bir başka önceliği ise ‘sıvılaştır­ılmış’ doğalgaz deniz terminalle­rine de ağır lık vermek. Çünkü, Rusya’dan doğalgaz temini, Avrupa Birliği’nin her gün yeni eklemeler yaptığı Rusya’ya yönelik eko nomik ve siyasi yaptırımla­r nedeniyle iyice belirsiz hale gelecek ise, A%D başta olmak üzere, Orta Doğu, Afrika, hatta Asya’dan dahi sıvılaştır­ılmış doğalgaz temini Avrupa için kritik bir çözüm imka nı oluşturabi­lir. Bununla birlikte, tüm adımlar ve yatırımlar­ın Avrupa’nın ener ji arz güvenliğin­e yönelik beklentile­ri kar şılama düzeyi ancak orta vadede çözüm oluşturabi­leceğinden, eylül ayı sonu na kadar ‘tarihi’ bir enerMi tasarrufu seferberli­ği en öncelikli gündem mad desini oluşturmay­ı sürdürecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye