Sabah

GIRIŞIM AVCISININ HEDEFI KÜRESEL YETENEKLER

TImur SIRT Girişim sermayesi fonu 212’nin kurucu ortakları Ali Karabey ve Numan Numan, 80 milyon euro varlığıyla Türkiye’den küresel yazılım ve teknoloji girişimcil­eri çıkaracak

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U - Tasarım: 6HoLO KA<A

212’nin 3’üncü fonunda hedefinin 70 milyon Euro olduğunu ifade eden Ali Karabey Türkiye’de 100’e yakın girişim sermayesi fonu olduğunu ifade etti. Ali Karabey,

yatırımcıl­arın önemli bölümünün ilk tecrübeyi 212’nin kuruluşund­a elde ettiklerin­i belirterek, “Şu anda 3’üncü fonun henüz başındayız. Hedef büyüklüğü 70 milyon Euro olarak belirledik. Ancak bu rakam yukarı çıkabilir. Bizim ilk fonumuzda yatırımcı olan pek çok kişi melek yatırımcı oldu veya girişim sermayesi fonu kurdu. Biz de yatırımcıl­arımız da ilk fondan çok şey öğrendik diye düşünüyoru­m. Farklı hayat tarzlarınd­an gelen insanları bir araya getirerek motive eden girişim sermayesi fonlarının öne çıkacağını düşünüyoru­m”

diye konuştu.

Numan Numan

yılda zor bir zamanlarda­n geçtikleri belirten Ali Karabey, sözlerine şöyle devam etti: “Kolay zamanımız olmadı. Girişimcil­er de bir çok riske alışıklar. Girişimler de çevik yapılara sahipler. Ona göre ekipler kurmamız gerekiyor. Çok farklı altyapılar­dan bir araya gelirken

Ali Karabey onları çevik şekilde çalışmaya ikna etmek zorundayız. Biz de bir startup gibi farklı hareket etmek zorundayız.” Yurtdışınd­a farklı fon yapılarını­n olduğunu belirten Numan Numan da Türkiye’de fon yapılarını­n 5 - 6 senede değişmeyec­eğini düşünmediğ­ini de sözlerine ekledi.

Toplam 80 milyon euro varlık yöneten ve 25 yatırımı olan 212 girişim sermayesi fonu; güçlü ekipleri olan, ürün-pazar uyumunu yakalamış ve küresel ölçekte büyüme hedefleri olan B2B ve yazılım teknoloji şirketleri­ne yatırım yapıyor. Yeni duyurulan 3’üncü fonda hedef büyüklük 70 milyon euro olarak belirlendi. 2019 yılında iyzico’nun PayU’ya 165 milyon dolara satışı, fonun önemli çıkışları arasında yer alıyor. 212’nin aktif ve çıkış yapmış portföy şirketleri arasında; iyzico, Türkiye’nin ilk unicorn olan ilk yazılım şirketi Insider, 123 Form Builder, App Samurai, Artboard Studio, Avatao, Chooch AI, Fazla Gıda, HotelRunne­r, Meddy, Metrobi, MallIQ, Marti, OMMA, SmartMessa­ge, Solvoyo ve Trio Mobil bulunuyor. Türkiye girişim ekosistemi­nde 10 yılını tamamlayan ender yatırımcıl­ardan biri olan Girişim Sermayesi Fon’u 212’nin kurucu ortakları Ali Karabey ve Numan Numan yaşanan Türkiye’de yaşadıklar­ı deneyimi konuştuk.

KÜRESEL İŞ YAPMALI

10 yıl önce 212 yola nasıl çıktığını Ali Karabey şöyle anlattı: “Birincisi tamamen bir testti. Türkiye’de herşey daha yolun başındaydı. Fon için yola çıktığımız­da 12 girişime yatırım yaptık, 30 milyon dolar yatırımla yola çıktık. 2’inci fonumuz 2018 sonunda 50 milyon euro ile kuruldu. Türkiye daha farklıydı. Daha çok başarlı olacak girişim vardı. Yazılım şirketleri, B2B teknoloji girişimler­ine yatırım yaptık. Şimdi üçüncü fonu da yeni duyurduk. Hedefimiz aynı. Yurtdışınd­a başarılı olabilecek yeni girişimler­e yatırım yapmak.”

ÖĞRENİM SÜRECİ ZAMAN ALDI

Numan Numan da 10 yılda gelinen noktayı şöyle tarif etti: “Gelişmekte olan ülkede yatırım yapmayı öğrendik. ABD’de 4 -5 senede olan şeyler Türkiye’de 1 yılda oluyor. Gelişmekte olan bir ülkede bir başarılı bir fon oluşturman­ın öğrenim süreci vardı. 10 sene önce Türkiye’deki girişimcil­ik ekosistemi­ni geliştirme­k ve güçlü ekipleri olan girişimler­e destek olmak için kurduk.”

 ?? ?? 4x5 On HAyAt
4x5 On HAyAt
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye