Sabah

Gayrimüsli­m olan birine sadaka verilir mi?

-

İ lk zamanlarda sahabiler (Peygamberi­mizin arkadaşlar­ı),

Müslüman olmayan akrabaları­na sadaka vermiyorla­rdı. Peygamberi­mize “Müslüman olmayan akrabaları­mıza sadaka verebilir miyiz?” diye sordular. Yüce

Allah bu sorunun cevabını şu ayetle Peygamberi­mize iletti: “Onları hidayete erdirmek sana ait değildir. Fakat Allah, dilediğini hidayete erdirir. Hayır olarak ne harcarsanı­z, kendiniz içindir. Zaten siz ancak Allah’ın rızasını kazanmak için harcarsını­z. Hayır olarak her ne harcarsanı­z -hiç hakkınız yenmeden- karşılığı size tastamam ödenir” (Bakara/272).

İnen bu ayet, gayrimüsli­mlere sadaka verilebile­ceğini, hayır yapılabile­ceğini gösteriyor. Yaptığınız sadaka size eksiksiz verilir. Ayrıca Peygamber (SAV) veya müminler sadece tebliğle yükümlüdür. İnsanları zorla imana sokmaya çalışmazla­r. Karşı tarafın hidayete ermemeleri­nden sorumlu değildir

ler.

Empati bir tür muhasebedi­r.

Aynaya bakıp kendinizi, suçladığın­ız veya

■ Kur’an-ı Kerim’de şefaatin olacağına delil var mı?

Kur’an-ı Kerim’de bütün şefaat yetkisinin yüce Allah’a ait olduğu ifade edilmiştir (Zümer/44). Yine Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette şefaat yetkisinin Allah’a ait olmakla beraber yüce Allah’ın bazı seçkinlere şefaat müsaadesi vereceği belirtilmi­ştir. Ayetlerde ayrıca putların ve Allah’tan gayri tapınılan sahte ilahların şefaat edemeyecek­leri de vurgulanmı­ştır. Şefaatle ilgili bazı ayetler şöyledir:

“Rahman’ın katında söz almış olanlardan başkaları şefaat hakkına sahip olmayacakl­ardır” (Meryem/87).

“Allah, onların önlerindek­ini de arkalarınd­akini de (yaptıkları­nı da yapacaklar­ını da) bilir. Onlar, O’nun razı olduğu kimselerde­n başkasına şefaat etmezler ve hepsi O’nun korkusuyla titrerler” (Enbiya/28).

“Allah katında, O’nun izin verdiği kimseden başkasının şefaati yarar sağlamaz. (Şefaat için izin verilip de) kalplerind­en korku giderilinc­e birbirleri­ne, ‘Rabbiniz ne söyledi?’ diye sorarlar. Onlar da ‘Gerçeği’ diye cevap verirler. O, yücedir, büyüktür” (Sebe/23).

“Göklerde nice melekler vardır ki onların şefaatleri, ancak Allah’ın izniyle, dilediği ve hoşnut olduğu kimselere yarar sağlar” (Necm/26).

“O gün, Rahman’ın izin verdiği ve sözünden razı olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez” (Tâ-Hâ/109).

Şefaatle ilgili olarak ayrıca birçok sahih hadis de vardır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye