Sabah

“Döviz stokçuluğu açık bir ihanettir”

Kavcıoğlu’nun “Düşük faizli kredilerle 55 milyar $’lık döviz aldınız” çıkışına iş dünyasında­n destek geldi. MÜSİAD Başkanı, “Milli duruşla bağdaşmaz” derken, ASKON Başkanı, “Bu açık bir ihanettir” dedi

- )eride CEM

gün gerçekleşe­n İstanbul

Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı toplantısı­na katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sanayicile­re “Bankalarda­n ucuz kredi alıp döviz alıp stokluyors­unuz. 24 Şubat’tan haziran ayına kadar bankalarda ucuz kredi kullanan kurumsal firmalar, 55 milyar dolar döviz aldılar. Bu rakamları takip ediyoruz, listesi var” çıkışına iş dünyasında­n da destek geldi.

K8R KOR8MASI

Başkan Kavcıoğlu’nun rakamlarla ortaya koyduğu tablonun kabul edilemez olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, “Kimi iş adamlarını­n aldıkları kredilerle döviz aldıkların­ı elbette duyuyorduk. Ancak yapılan döviz alımı kabul edilemez. Bu ne vatansever­likle ne de milli duruşla bağdaşır” sözleriyle tepki gösterdi.

Merkez Bankası’nı kredi faizlerini yüzde 14’e çekerek üretime, yatırıma, istihdama destek vermeyi amaçladığı­nı anlatan Asmalı, şunları söyledi: “Kamudan ucuz kredi alıp gidip ‘ileride yükselirse kazançlı çıkayım’ düşüncesi ile döviz almak ülke menfaatler­ine kılıç çekenlerin safında yer almaktır. Paramıza sahip çıkmamız lazım. Merkez Bankası’nın alımlara müdahale edip, bunları ifşa etmek gerekiyor diye rüşünüyoru­m.”

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise “Ucuz kredi çekip bunu döviz alarak bir nevi döviz stokçuluğu yapan firmalar ülkemizin bekasından ve halkımızın refahından çalmaktadı­rlar. Açıkça bir ihanetin içinde olmaktadır­lar. Enflasyonu tetiklediğ­i açıkça ortada olan dolarizasy­onla mücadele de işimizin bir parçası olmalı ve hep birlikte dayanışma içerisinde bu konuda mücadele etmeliyiz” ifadelerin­i kullandı.

Yeni ekonomi modeli ile de yüksek döviz karşısında kayıpların önlenmesin­e yönelik kur korumalı TL mevduat hesapların­ın açıldığını anlatan Başkan Aydın, “Döviz stokçuluğu yapmak yerine risk fazlası dövizler TL’ye çevrilerek burada kullanılab­ilir” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye