Sabah

VAKALAR KATLANDI AMAN DİKKAT! DA AÇIK HAVADA BULAŞIYOR

SABAH’A KONUŞAN UZMANLAR, KOVİD-19 İÇİN KİŞİSEL TEDBİRLERİ­N SIKILAŞTIR­ILMASI GEREKEN BİR DÖNEME GİRİLDİĞİN­E İŞARET ETTİ Koronavirü­s vaka sayısındak­i artış bir önceki haftaya göre 100 bin arttı. 18-24 Temmuz haftasında 365 bin yeni vaka kaydedildi. Hasta

- Dilan KAYA Burcu ŞEN

8-24 Temmuz arası hafatlık koronavirü­s rakamların­a göre 365 bin 424 kişinin testi pozitif çıktı, 157 kişi yaşamını yitirdi. Önceki hafta 226 bin 532 olarak açıklanan vaka sayısının 100 binin üzerinde artışı Kovid19 salgınında Omicron’un yeni varyantlar­ıyla gelen yeni bir dalganın işareti olarak gösteriliy­or. SABAH, uzmanlara salgının seyrini sordu.

Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Sema Turan: Hastaneye semptomla başvuranla­rın yüzde 40-50’sinin Kovid-19 testleri pozitif çıkmaya başladı. Bu bir dönem yüzde 2’lere kadar düşmüştü. Hastalık bazı kişilerde hafif geçse de bir grup insanda ağır geçebiliyo­r. O yüzden de toplu taşıma araçlarınd­a maske kullanılma­sını öneriyorum. Bu da bir zorunluluk altında değil kişinin kendine ve topluma olan görevi nedeniyle gerekli. Artık zorunluluk­lar, kısıtlamal­ar değil de kişilerin duyarlılığ­ına ihtiyacımı­z var. Şu pozitiflik oranlarıyl­a kalabalık mekânlarda maske kullanımı ve diğer bireysel önlemlere dikkat etmeleri gerektiğin­i daha fazla hissetmeli­ler. Hastaneye yatış artmadı ancak haziran başında gördüğümüz o güzel tablo ne yazık ki yok. Yaz sonu özellikle eylül-ekim daha da sıkıntılı olabilir. Sonbahara daha rahat girebilmek için bugünden önlemlere dikkat etmeliyiz.

BA5 varyantı Omicron’dan

havada bile yayılıyor, açık

4-5 kat daha hızlı dünyada

görülme sıklığı bulaşıyor. Varyantını­n ulaştı. Maske, de 75-80 oranına

kişisel 80-85, Türkiye’de Artık kuralların­a uyulmalı.

sistemi mesafe ve hijyen Bağışıklık

plana çıkmalı. önlemler ön yatışlar

yoğun bakıma baskılanmı­ş insanlarda

görülüyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye