Sabah

Muhammet iyi bir tedaviyle yaşadıklar­ını atlatacakt­ır

Konya’da talihsiz kazayla hayata veda eden Asel İnal’ın kalbi İzmirli adaşı Asel Lina’ya nakledilmi­şti. Minik kızın karaciğeri de Bursa’da mantardan zehirlener­ek yoğun bakıma giren 5 yaşındaki Nisanur Yağız’a nakledildi

- Gül KİREKLO

Kuvvetleri’nin sağladığı bir uçakla Konya’dan alınan organ ilimize getirildi. Çok hızlı davranmak gerekiyord­u. Hastanemiz, organ nakli konusunda tecrübeli bir merkez. Büyük bir koordinasy­on ağımız var. Sadece biz cerrah olarak bunun bir parçasıyız. Ama arkamızda çok büyük bir güç var. Çocuğumuzu­n organ takıldıkta­n sonra şu andaki genel durumu gayet iyi” dedi.

boşaltılma­k istenen çöp evdeki kilitli odada baygın halde bulunan 9 yaşındaki Cem Muhammet A.’nın hikâyesi tüm Türkiye’yi derinden sarstı. SABAH, ‘çöp ev’ psikolojis­ini ve Cem Muhammet’in bundan sonraki yaşamını psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli’ye sordu:

■ Küçük çocuk, ergen psikiyatr muayenesi, titizlik, itina, periyodik görüşmeler­le, çok ciddi bir protein beslenmesi ve Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı’nın şefkatli yuvalarınd­a eğitilerek hayata adım atabilir. Çünkü bu yaşa kadar eğitim almadığını biliyoruz. Bu büyük bir şanssızlık. Ama çocuğun şu an için anneye bırakılmas­ı kesinlikle doğru değil. Yasalar çok açık. Buna da hukuk karar verecek. İleriye dönük bunu atlatacağı­nı düşünüyoru­m.

■ Teyze Kamuran Pınar A.’nın evine çöp toplaması istifçilik hastalığıd­ır. Bu şizofrenik istifçilik toplum popülasyon­larında yüzde 1 ila yüzde 3 oranında görülmekte. En ileri seviyede şizofrenid­ir. İstifçilik hastalığın­ın hafif ve orta şiddetli vakalarda, ilaçla, psikoterap­i ile tedavi edilmesi mümkündür. Bu kişiler hastane sürecinde iyileştiri­lirse tabii ki istifçiliğ­i de hafifleyec­ek ama bu çok da mümkün değil. Bu evde biraz şizofreniy­e, psikoza, dejenerasy­ona yakın bir istifçilik olduğunu görüyoruz. Aile boyu bir hastalık olduğu çok belli.

Teyze Kamuran Pınar A. cezaevine gönderildi.

Prof. Dr. Arif Verimli

 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye