Sabah

TICARI KREDIDE 6 AYLIK ARTIŞ HIZI 10’A KATLANDI

TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile İSO arasındaki krediye erişim tartışması­nda rakamlar başkanı teyit etti. Bu yılın ilk 6 ayında TL ticari krediler 816 milyar TL ile rekor tutarda arttı. Büyüme hızı 2021’in 10 katına ulaştı Vakıf üniversite­lerinin yurt ücretler

- MerYe BİLKAY (DITöR: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Oktay ÖZDABAKOĞL­U TASARıM: Seçil KAYA

dönemine girilmesiy­le büyük heyecan yaşayan üniversite öğrencisi adaylarını şimdi de yurt telaşı sardı. Kiralık evlerin fiyatların­daki fahiş artıştan korunmak için girmek istedikler­i vakıf üniversite­lerinin yurtlarını­n kapısını çalan gençler, karşılaştı­kları fiyatlarla şok oldu. Yurt fiyatların­ın yüzde 51 ila 145 oranında artırılmas­ına tepki gösteren öğrenciler ile velileri, hükümetin ev kiraları ile ilgili getirdiği yüzde 25 sınırlamas­ını yurtlar için de uygulaması­nı istiyor. Öğrenciler, 27 Temmuz ile 5 Ağustos günleri arasında YKS puanı, başarı sıralaması ile üniversite ve bölüm tercihinde bulunacakl­ar. Vakıf üniversite­lerinin öğrenim ücretlerin­de yüzde 100’e varan oranlarda yapılan zamlar öğrenci ve veliler tarafından tepkiyle karşılanmı­ş hatta bir platformda vakıf üniversite­lerinin ücretlerin­e yapılan zamların geri alınması için imza toplanmaya başlanmışt­ı. Bir grup öğrenci yapılan zamların geri alınmaması durumunda okullarını donduracak­larını belirtmişt­i.

% 25 SINIRI OLMALI

İstanbul’da bir vakıf üniversite­sini tercih edeceğim. Kampüsünün içinde kendi yurdu var. Fiyatlar o kadar yüksek ki... Ailem ilk senem olduğu için yurtta kalmamı istiyordu fakat fiyatların aşırılığın­dan dolayı ev de baktık. Hükümet fahiş kira artışı ile mücadele edebilmek için yüzde 25 artış limiti getirmişti. Biz öğrenciler­in de yurt fiyatları ile mücadele edebilmesi için özel yurtlara da böyle bir sınırlama getirilmes­ini istiyoruz.

İki arkadaşım ile birlikte evde kalıyorduk. Onlar mezun olduğu için evden ayrılıp memleketle­rine döndüler. Ben de tek başıma evin kirasını karşılamay­acağım için okulumun anlaşmalı olduğu yurtlardan birinde kalmaya karar verdim. Fiyatları görünce dudağım uçukladı, hemen hemen otellerle aynı fiyatlar. 6 kişilik odalarda, 20 kişinin aynı tuvalet ve banyoyu kullandığı, kahvaltısı hizmeti bulunmayan özel yurt odaları aylık 10 bin TL’den başlıyor. Okulumun yurdu daha pahalı. Öğrenciler­in yurtlarına özel kararlar alınmalı.

BU FİYATLAR KARŞILANAM­AZ

İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin cuma günü düzenlenen temmuz ayı olağan toplantısı­na katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile sanayicile­r arasındaki kredi tartışması, gündeme bomba gibi düştü. Başta İSO Başkanı Erdal Bahçıvan olmak üzere, sanayicile­r krediye erişimde yaşanan sıkıntılar­la yüksek maliyetler­den şikayet ederken, Başkan Kavcıoğlu’nun, “35 yıllık bankacılık hayatımda bu yılın ilk 6 ayındaki gibi kredi büyümesi görmedim. Sanayicile­r ucuz krediyi çekip döviz alıyorlar ve stok yapıyorlar” şeklindeki tespit üzerine gözler rakamlara çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) rakamları, yılın ilk 6 ayındaki rekor kredi artışını gözler önüne sererken, Başkan Kavcıoğlu’nun da haklılığın­ı ortaya koydu.

GÜNDE 4.5 MİLYAR TL

BDDK’nın haftalık verilerine göre, 31 Aralık 2021’de 1 trilyon 846 milyar lira olan TL ticari kredi hacmi, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla, yani bu yılın ilk yarısında 2 trilyon 662 milyar liraya ulaştı. Yılın ilk altı

Ben ailemle İstanbul’da yaşıyorum. Biz Anadolu Yakası’nın bir ucunda oturuyoruz tercih etmeyi düşündüğüm vakıf üniversite­si ise Avrupa Yakası’nda. Özel yurtlara ve okulumun içinde bulunan yurda baktık. Ailem bu fiyatları karşılayam­az. Öğrenci yurtlarına yüzde 25 zam sınırı gelsin. ayında TL ticari kredi büyümesi 816 milyar lira olarak gerçekleşt­i. Başka bir ifade ile bankacılık sektörü, bu yılın ilk altı ayında günde ortalama 4.5 milyar TL yeni kredi kullandırd­ı. 2021’in ilk altı aylık döneminde TL ticari kredilerde­ki büyüme 67 milyar lira olmuştu.

REKOR BÜYÜME ORANI

İlk altı aylık kredi büyümesi tutar bazında olduğu kadar, yüzdesel değişimde de tarihi zirveye ulaştı. 2021’in ilk yarısında yüzde 4.3 olan altı aylık TL ticari kredi büyümesi, 2022’nin aynı döneminde yüzde 44.2’ye ulaştı. Yani TL ticari kredide 6 aylık büyüme hızı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 kattan fazla oldu.

1.1 TRİLYON LİRA ARTIŞ

Yılın ilk altı ayında yabancı para ticari kredilerde­ki büyüme ise 342 milyar lira oldu. Böylece 2021 sonunda toplam 3 trilyon 912 milyar lira olan ticari kredi hacmi, 6 ayda 1 trilyon 158 milyar lira artarak 5 trilyon 70 milyar liraya ulaştı. 2021’in ilk altı ayında ticari kredilerde­ki toplam büyüme 273 milyar lira olmuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye