Sabah

Bir tarafta durgunluk, diğer tarafta servet etkisi

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

Küresel pandemi, 2 yılı aşan ©.ovid 1 ’ süreci, dünyanın yaşam standardı en iyi durumda olan kesimleri açısından, 4 trilyon doların üzerinde bir servet ve 6 trilyon doların üzerinde bir tasar ruf artışına sebep oldu. Esasen, 2 yıl boyunca ‘evlere kapanma’, orta gelir ve üstünde yaşam standardı olan kesimde, normal yaşantılar­ını, harcamalar­ını gerçekleşt­irememe anlamında bir tasarruf birikimine sebep oldu. Pandeminin etkisinin hafiflemes­iyle, bilhassa lüks tatillere ve lüks tüketime kullanılma­mış olan bu kaynak, şimdi katlanarak tüketime dönmüş durumda.

Bu nedenle, havayolu taşımacılı­ğında, otellerde, ağırlama endüstrisi­nde son 2 yılın acısını çıkaracak bir KarFa ma patlaması gözleniyor. Aynı durum, elektronik ticarete de yansımış durumda. Pandeminin etkisi azalsa da, o dönemde büyük sıçrama yapmış olan elektronik ticaret hacmi, mağazalar ve alış veriş merkezleri yeniden hareketlen­miş olsa da, katlanarak devam ediyor. Dev ölçekteki e-ticaret şirketleri, bilhassa küresel enflasyonu­n sebebini oluşturan girdi ve lojistik maliyetler­indeki artışları, ölçek ekonomisin­in tüm imkânların­dan yararlanar­ak dengeliyor­lar. Öyle ki, Apple’ın 2. Çeyrek ürün ve hizmet satışları yıllık bazda yüzde 2 artarak 83 milyar dola ra ulaşmış durumda. Buna Apple Pay ve Apple Music’inden elde ettiği gelirleri de eklediğini­zde, gelirledek­i artış yüzde 12’ye ulaşmış durumda.

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi konumunda olan Amazon’un da cirosu 2’nci çeyrekte yüzde 7 artışla 121 milyar doları geçti. Amazon’un çevrimiçi satışları yüzde 4 düşse de, bulut bilişim birimi AWS yüzde 33 büyümüş durumda. Küresel pandemi döneminde, evlerde oturmaktan kaynaklana­n ürünlerin yerini, Kovid-19’dan uzak tatil yapmak isteyenler­in kamp ve benzeri ürünler, yani outdoor denilen ürünler almış durumda. Söz konusu küresel şirketleri­n elindeki en büyük avantaj, küresel ekonominin en zor dönemlerin­de, resesyonun en tartışıldı­ğı dönemde bile, kendilerin­den mal tedarik ettikleri firmalara siparişler­ini belirli bir tempoda sür dürüyor olmaları. Bu da, söz konusu şirketlere, tedarikçil­erinden her daim en uygun fiyata ürün temin etme gibi bir fırsat sunuyor. Bu sayede, söz konusu küresel e-ticaret şirketleri her daim müşteriler­inin önüne en iyi fiyat seçeneği ile çıkabiliyo­rlar.

Hollanda’da ise, ülkenin karbon ayak izini azaltmak adına, tarım ve hayvancılı­k faaliyetle­rinden kaynaklana­n azot salınımını önemli ölçüde azaltmayı öngören hükümet planı, birkaç haftadır Hollanda genelinde yoğun protestola­ra sebep olmakta. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, çiftçileri­n hükümeti protesto amacıyla başlattığı eylemlerin derhal durdurulma­sı çağrısında bulundu. Çünkü, Hollandalı çiftçileri­n son bir kaç gündür otoyolları trafiğe kapatarak, saman balyaları ve traktör lastikleri yakmaların­dan kaynaklana­n dumanlar bir kaç ciddi trafik kazasına ve yaralanmal­ara sebep oldu. Küresel sistemin bütününe baktığınız­da,

8 milyar insanı beslemek için gerekli olan tarımsal ürün ve hayvancılı­k ürünleri üretimi, beslenen milyarlarc­a küçük ve büyük baş hayvan sayısını da hesaba katarsanız, çok ciddi bir karbon salını mına, sera gazı etkisine sebep oluyor.

Bu nedenle, havyancılı­k endüstrisi için yeni teknolojil­er, karbon salınımı azaltacak yeni tedbirleri­n yanı sıra, bilhassa orta ve yüksek gelir sahibi kesimlerin ortalama et ve hayvani gıda tüketim seviyeleri­ni aşağı çekecek çağrılar büyük önem arz ediyor. Dünya genelinde tarım sektörünün küresel sera gazı emisyonund­aki payı yüzde 11. Bu nedenle, karbon bazlı fosil yakıtların kullanımın­ın azaltılmas­ı ve sıfırlanma­sı kadar, tarım ve hayvancılı­k endüstrisi­ne yönelik tartışmala­rı da takip ediyor olacağız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye