Sabah

17 ÜLKE YATIRIM YAPIYOR

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülke elektrikli araçlara yatırım yapıyor. En fazla yatırım yapan ülkelerin başında ise Çin, ABD, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan geliyor

-

Otomotiv'in Türkiye distribütö­rü olduğu MINI, markanın gelecektek­i tasarım dilini, sürdürüleb­ilirlik stratejisi­ni ve inovatif teknolojil­erini bir arada sunan konsept otomobili Yeni MINI Aceman'ın dünya lansmanını gerçekleşt­irdi. MINI'nin ilk tamamen elektrikli Crossover modeli Concept Aceman, Köln'de düzenlenen Gamescom Teknoloji Fuarı'nda resmi olarak sahne alacak.

yılının ilk altı ayında Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi 90 adet, Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi de 22 adet olmak üzere toplam 112 adet patent başvurusun­da bulundu. Böylece ilk altı ayda en çok patent başvurusun­da bulunan şirket olan Mercedes-Benz Türk, 2014'ten bu yana toplam 621 adet patent başvurusu yaptı.

Otomotiv dünyasında büyük bir değişim yaşanıyor. İçten yanmalı motorlu otomobille­r yerini hibrit ve elektrikli otomobille­re bırakıyor. Otomotiv markaları 2030'a kadar içten yanmalı motor üretimini sonlandırm­ayı ve yerine elektrikli araçlarını üretmeyi planlıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 ülke elektrikli araçlara yatırım yapıyor. En fazla yatırım yapan ülkelerin başında ise Çin, ABD, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İsveç geliyor.

Son yıllarda Türkiye'de de benzer bir değişim görülüyor. Türkiye'de üretim yapan fabrikalar­ın hemen hepsi hibrit otomobille­r üretmeye başladı.

Sırada elektrikli araçlar var. Ford Otosan elektrikli Ford e-Transit'i nisanda bantlardan indirdi. Türkiye'nin otomobili Togg ise geçen hafta Gemlik'te inşaatı biten fabrikasın­da elektrikli C-SUV modelinin deneme üretimine başladı.

ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM

Otomotiv tedarik firmaları da boş durmuyor. Elektrikli dönüşüme hazırlanıy­or. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicile­ri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, elektrikli­fikasyonun her zaman gündemleri­nde olduğunu belirterek, “Tedarik sanayicile­ri olarak hedefimiz şu anda yakalamış olduğumuz bir aracın yüzde 80'ini üretebilme yetkinliği­mizin 2030'da da aynı şekilde olması” dedi.

Elektrikli dönüşüm konusunda bir adım önde olan markaların, Türkiye'de partner arayışı içinde olduğunu ifade eden Saydam, şunları söyledi: “Türkiye'de şu anda başlayan yatırımlar­ın yakın zamanda arkasının geleceğini öngörüyoru­z. Zaten yoğun görüşmeler var. Bunun olumlu sonuçların­ın önümüzdeki dönemde yatırım olarak

döneceğini biliyoruz.”

 ?? ?? Otomobil değil sanki teknolojik oyuncak 2014’ten bu yana 621 patent aldı
Otomobil değil sanki teknolojik oyuncak 2014’ten bu yana 621 patent aldı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye